hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

10.5.2006

 aktuality


Pomoc hasičů po nehodě nákladního auta s autobusem u obce Lidečko
dvaačtyřicet dětí muselo být preventivně prohlédnuto lékaři, zraněno bylo šestnáct dětí a jeden dospělý

Dne 10.5.2006 v 10:13 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při dopravní nehodě u obce Lidečko.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozidlem, kterou později posílila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se speciálním vyprošťovacím vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Lidečko a Lužná došlo k dopravní nehodě mezi nákladním autem zn. Avia a autobusem zn. Karosa.

Podle svědků se řidič nákladního auta vyhýbal dírám v silnici, přejel částečně do protisměru, kde narazil do autobusu. Řidič autobusu se snažil střetu zabránit, najel na krajnici, která se utrhla pod zadní nápravou a autobus byl stažen do příkopu. Vozidla se střetla zrcátky, která se rozbila a rozbila i okno u řidiče autobusu. Střepy zranily řidiče nákladního auta v obličeji a v autobuse střepy zranily pravděpodobně i několik dětí.

V autobuse cestovalo asi pětačtyřicet dětí z 3. a 4. tříd základní školy, které jely na plánované plavání do lázní ve Vsetíně. Asi pět dětí utrpělo viditelná lehká zranění, která si vyžádala ošetření. Další děti si stěžovaly na bolesti a několik dětí utrpělo lehký šok. Na místě nebylo zjištěno žádné vážné nebo těžké zranění některého z dětí.

Řidič nákladního auta po střetu zastavil u krajnice a se svým zraněním v obličeji musel být převezen do nemocnice k ošetření.

Autobus zůstal po nehodě v náklonu 45 stupňů mezi silnicí a příkopem. Hasiči zajistili autobus proti případnému převrácení, když vůz podložili kládami a zabezpečili pomocí klínů. Velitel zásahu si na místo vyžádal výjezd vyprošťovacího vozu ze Zlína. Při nehodě došlo k drobnému úniku provozních kapalin, které hasiči postupně likvidovali sorbenty.

Hasiči z vyprošťovacího vozu zhodnotili havárii a vlastní možnosti vyprošťování. Nakonec se rozhodli neriskovat případné další poškození autobusu při nejistých pokusech o vyproštění technikou hasičů. Proto byl na místo vyžádán výjezd speciálního těžkotonážního jeřábu, který celý autobus zvedne a postaví zpět na silnici.

Dopravní nehoda si vyžádala omezení na hlavním silničním tahu I/57 a doprava musela být regulována hlídkami policie po jedné polovině vozovky. Vyprošťování autobusu jeřábem proběhne v odpoledních hodinách a dá se očekávat další dopravní omezení.

aktualizováno

Podle informací z nemocnice bylo nakonec prohlédnuto lékaři 42 dětí, 26 bylo bez zranění, 13 dětí a řidič nákladního auta byli propuštěni po ošetření do domácího léčení a 3 děti zůstaly hospitalizovány v nemocnici s podezřením na otřes mozku a pohmožděniny.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail