hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.5.2006

 aktuality


Požár v podniku dřevovýroby ve Slušovicích
rozvíjející se požár zastavila rychlá policejní hlídka
hasiči zásahem uchránili vysoké hodnoty strojů a uloženého dřeva

Dne 12.5.2006 v 17:13 hod. byli hasiči informováni o požáru v podniku dřevovýroby ve Slušovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Slušovice a Vizovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jedné z výrobních hal na zpracování dřeva došlo k požáru uvnitř objektu.

Jako první na místo dorazila hlídka Policie ČR, která byla nedaleko Slušovic. Policisté násilím vnikli do objektu a pomocí dvou ručních hasicích přístrojů pomohli částečně zkrotit rozvíjející se požár. Bez dýchacích přístrojů nemohli dlouho setrvat uvnitř zcela zakouřené haly, ale jejich počínání bylo odvážné.

Po pár minutách dorazili místní dobrovolní hasiči, kteří začali nejdříve hasit požár v okolí výrobní haly. Požár se totiž dostal pod střechou ven a rozšiřoval se do okolí na hromady pilin pod silem. Vlivem větru byl zachvácen i blízký dřevěný plot, který požár zničil.

Dvanáct minut od výjezdu přijela na místo jednotka profesionálních hasičů ze Zlína. Bleskově bylo nataženo vodní vedení a v dýchacích přístrojích pronikli hasiči do zakouřených prostor výroby. Nejdříve byl uhašen požár v blízkosti strojů, a poté se hasiči pustili do odkrývání stropních podhledů z vlnitého plechu a do dohašování skrytých ohnisek požáru. Požár se dostal do mnoha míst střechy kvůli všudypřítomným pilinám a dřevitému prachu. Zásahem hasičů se podařilo uchránit několik výrobních strojů a uložené dřevo ke zpracování. Z místa požáru hasiči postupně vynosili i 60 barelů s ředidly a laky, každý o váze 25 kg.

Ve spolupráci se zaměstnanci byly postupně odpojovány od elektřiny a od odsávacích zařízení výrobní stroje, které byly vyváženy ven před halu. Celý objekt musel být postupně odvětrán a vyčištěn od stržených dílů stropů a střechy.

Dobrovolní hasiči mezitím ukončili hašení pilin, trávy a plotu u haly. Díky jejich zásahu se požár dál nerozšířil na uskladněné dřevo a do okolí firmy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Na místě probíhá šetření příčiny vzniku požáru a vyčíslují se hmotné škody.

aktualizováno

Příčinou vzniku požáru bylo samovznícení dřevního prachu v odsávacím zařízení jednoho ze strojů. Požárem způsobené škody byly vyčísleny na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit především hodnoty výrobních strojů v řádech milionů korun.

zajímavost

U tohoto požáru si odbyl svůj hasičský "křest" zcela nový zásahový automobil jednotky sboru dobrovolných hasičů z Vizovic. Vozidlo CAS 16-M-2-Z na podvozku Iveco Eurocargo se tak poprvé představilo v ostrém zásahu u požáru.



 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail