hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.5.2006

 aktuality


Cvičení hasičů záchranářů nad vodní hladinou s vrtulníkem Armády ČR

Dne 15.5.2006 se uskutečnilo speciální cvičení hasičů záchranářů s armádním vrtulníkem SAR Teamu z Bochoře.

Čtyřhodinové cvičení bylo zaměřeno na záchranu osob z vodní hladiny, a to jak stojaté, tak i tekoucí. Výcviku se účastnila osmičlenná skupina lezeckého družstva HZS Zlínského kraje a vrtulníkovou podporu připravili vojáci ze Střediska letecké pátrací a záchranné služby Přerov na stroji Sokol.

Cvičení bylo rozděleno na dvě části. V první probíhal výcvik na jednom z jezer u obce Topolná. Záchranáři byli rozděleni do dvojic a postupně si vyzkoušeli post záchranáře i zachraňovaného. Cílem bylo nacvičit záchranu z vodní hladiny pomocí palubního jeřábu vrtulníku a vyzvednutí osob z vody. Současně si záchranáři vyzkoušeli různé způsoby seskoku do nechráněné vody, jako volný skok i slanění do cílového prostoru.

Druhá část cvičení a výcviku se uskutečnila na tekoucí vodě. Hasiči se přesunuli k řece Moravě u obce Spytihněv. Záchranné operace se opakovaly a byly navíc doplněny nácvikem záchrany za pomocí člunu.

Při cvičení si hasiči vyzkoušeli práci v suchém i mokrém potápěčském obleku a záchranu i v běžném pracovním oblečení. Desetistupňová voda nebyla ani v dnešním krásném jarním dni moc příjemná, ale záchranáři musí cvičit i v nepříznivých podmínkách.

Piloti armádního vrtulníku opět prokázali svoji profesionální připravenost a předvedli dokonalé ovládání stroje nad vodní hladinou. Cvičení splnilo svůj stanovený cíl a podobné akce prokázaly své opodstatnění při povodních.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail