hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

16.5.2006

 aktuality


Velmi rozsáhlý požár dřevovýroby v obci Dobrkovice

Dne 16.5.2006 v 02:50 byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru pily v obci Dobrkovice na Zlínsku.

Na místo postupně vyjely tři jednotky profesionálních hasičů z Luhačovic, Uherského Brodu a Zlína, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Dobrkovic, Velkého Ořechova, Pašovic a Bílovic. Celkem k požáru přijelo pět cisteren a dvě technická vozidla hasičů.

Už při příjezdu prvních vozidel byl hlášen velmi rozsáhlý požár dřevovýroby místní soukromé firmy. Velitel zásahu si okamžitě vyžádal výjezd posilových jednotek a dalších cisteren. Hned v prvním útoku bylo nasazeno šest proudů vody. Více než šedesátimetrová budova dřevovýroby byla celá v plamenech a značná část střechy se propadla.

Hasiče ohrožovaly téměř desetimetrové plameny, které vlivem větrů směřovaly do okolí výrobní haly. Prioritní snahou hasičů proto bylo zabránit dalšímu rozšíření požáru na velké množství uskladněného dřeva v blízkosti skladu a zabránit rozšíření požáru na další výrobní prostory a budovy v areálu firmy. Zasahující hasiči museli pracovat v dýchacích přístrojích.

Doplňování vody z podzemního hydrantu nestačilo dodávat dostatečné množství vody při rozsáhlém hašení, a proto musela být voda kyvadlově dovážena cisternami dobrovolných hasičů. Požár se podařilo lokalizovat desítkám hasičů asi po dvou hodinách intenzivního hašení.

Ve spolupráci se zaměstnanci byly odváženy hromady řeziva z blízkosti skladu. Dřevo, připravené do výroby, bylo nabíráno vysokozdvižným vozíkem a odváženo do bezpečí. Některé hromady dřeva již byly zasaženy požárem a bylo nutné je postupně dohasit nebo rozebrat.

Hasební práce neubíraly na intenzitě, ale krátce po páté hodině bylo s majitelem domluveno, že další záchrana majetku z hořící haly už není možná a celý sklad se musí nechat pod dozorem vyhořet.

Uvnitř skladovací a výrobní haly byly zničeny pracovní stroje, velké množství dřeva na výrobu, a také značná část hotových výrobků firmy. Předběžně způsobené škody si majitel odhadl nejméně na 2 mil. Kč, ale ty budou ještě dále upřesňovány. Požárem byla zničena celá budova skladovací a výrobní haly. Požár zničil nebo poškodil i velké množství dřeva uskladněného v areálu firmy.

Na místo přijel vyšetřovatel hasičů ze Zlína, který si místo předběžně prohlédl a s ohledáním bude pokračovat až po úplném uhašení nebo vyhasnutí místa požáru.

aktualizováno

V dopoledních hodinách si místo požáru prohlédl tým vyšetřovatelů HZS Zlínského kraje. Příčina vzniku požáru nebyla zatím zjištěna a případ je nadále v šetření. Po vychladnutí požářiště bude na místo vyslán speciálně cvičený pes policie pro vyhledání stop na místech požárů.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail