hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

25.5.2006

 aktuality


Hasiči cvičili v lanovém centru ve Zlíně, Mladcové

Dne 25.5.2006 se uskutečnilo plánované cvičení hasičů lezců v lanovém centru na Mladcové.

Cvičení se zúčastnila desetičlenná skupina profesionálních hasičů lezců ze zlínské stanice. Na programu byl nácvik jednotlivých disciplín lanového centra, které bylo nově otevřeno v loňském roce.

Lanové centrum C.V.AK., které patří občanskému sdružení Centrum Volnočasových AKtivit Zlín, bylo otevřeno v městské části Mladcová. Instruktor tohoto centra Jan Filipčík seznámil postupně hasiče s celým programem střediska a zasvětil je do jednotlivých cviků a prověrek.

Centrum má nově vybudované sloupové trenažéry, na kterých jsou visací lana, spojovací lana, volné i pevné trámy, volně zavěšené stupačky i žebře. Druhá část cvičiště je zbudována v nedalekém lesíku, kde jsou podmínky lanové dráhy instalovány přímo na kmeny stromů a do jejich větví.

Hasiči si vyzkoušeli pohyb po lanech a překážkách ve výšce devět a deset metrů. Nejdříve po jednotlivcích a později i ve dvojicích a skupinkách. Při všech cvicích byli hasiči jištěni bezpečnostním lanem. Zvláštností výcviku na tomto typu trenažéru je také absence přileb.

Závěrem je nutno přiznat, že některé cviky a pohyby v lanovém centru byly pro hasiče natolik nezvyklé, že jejich první zvládnutí působilo u některých zvlášť nejistým dojmem. I z tohoto důvodu si hasiči cvičení moc pochvalovali, protože se dostali do neznámého prostředí a vyzkoušeli si neobvyklé lezecké prvky.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail