hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

3.6.2006

 aktuality


Požár přístavku v bývalé cihelně u obce Bořenovice
hlídací pes plnil svou funkci více než dobře a nechtěl pustit hasiče k požáru

Dne 3.6.2006 v 11:46 hod. byli hasiči informováni o požáru bývalé cihelny v Bořenovicích u Holešova.

Na místo vyjely tři jednotky profesionálních hasičů z Holešova, Bystřice pod Hostýnem a Kroměříže. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Holešov a Bořenovice došlo k požáru přístavku a části bývalé cihelny.

Hasiči z Holešova dorazili na místo požáru za pár minut a uviděli hořící dřevěný přístavek, hořící dřevěná vrata objektu a část dřevěného obložení budovy. Při pokusu o požární útok však hasiči u vstupní brány narazili na volně pobíhajícího psa, který svou agresivitou znemožnil samotný hasební zásah.

Velitel zásahu proto rozhodl o natažení vodního vedení kolem areálu v délce asi sto metrů. Podél plotu se hasiči dostali k místu požáru a zahájili hasební práce nejdříve přes plot. Po příjezdu dalších hasičů bylo nutné kyvadlově navážet vodu z nedalekého Holešova. Hasiči se rozdělili na dvě skupiny, kdy jedna hasila požár a druhá se snažila zaujmout psa u brány, aby neútočil na zasahující hasiče.

Vlivem silném větru hrozilo rychlé rozšíření požáru, a proto hasiči museli riskovat, zasahovat z méně vhodného místa a zabránit dalším škodám. Požár se podařilo postupně lokalizovat a dohasit. Pomocí žebříku se hasiči dostali i na vedlejší přístavek k vhodnějšímu hašení požáru.Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na blízké hromady dřeva a plastové barely. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Na místo přijely hlídky Policie ČR i Městské policie Holešov, které byly připraveny odstranit agresivního psa násilím. K tomu by přistoupily v případě neúspěchu prvotní fáze hasebního zásahu hasičů a v případě hrozícího vzniku velkých materiálních škod.

Po příjezdu majitele byl pes odveden do bezpečí a hasiči mohli začít s celkovou likvidací požáru. Byl také otevřen objekt bývalé cihelny, který dnes slouží jako provoz na výrobu dřevěného uhlí. Hasiči prohlédli vnitřní prostory před případným dalším vznikem požáru a postupně ochladili i prvotně nehašená místa.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele, který v dopoledních hodinách vařil pro svého psa jídlo na kamnech, které nechal bez dozoru a odjel. Vlivem větru se žhavé části z kamen dostaly na dřevěný přístřešek, který začal hořet. Na dřeveném přístavku, obložení budovy a vratech si vyčíslil škodu ve výši 1.000 Kč. Jeho nedbalostní jednání bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail