hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.6.2006

 aktuality


Pomoc hasičů po havárii cisterny s popílkem u Cetechovic

Dne 5.6.2006 v 08:30 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii cisterny u obce Cetechovice na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem a technickým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že za obcí Cetechovice, ve směru na Střílky, došlo k havárii nákladního tahače zn. DAF s cisternovým návěsem.

Řidič s návěsem cisterny a nákladem popílku se vzájemně vyhýbal s protijedoucím nákladním autem. Když se těžká nádrž s nákladem dostala na krajnici, ta se utrhla a stáhla celý návěs do příkopu. Ke kontaktu s protijedoucím nákladním autem nedošlo.

Cisterna s popílkem se v příkopu převrátila na bok. Tahač se vzepřel nad jednou polovinou vozovky a zůstal částečně nad silnicí. Při havárii došlo k poškození velké palivové nádrže a úniku pohonných hmot. Při havárii nebyl nikdo zraněn.

Hasiči nejdříve utěsnili nádrž před dalším únikem nafty a začali palivo přečerpávat do náhradních nádob. Celkem bylo přečerpáno asi 550 litrů. Na místo byl povolán náhradní přepravní vůz. Hasiči zbytek nafty z nádrží přečerpali do nádrží náhradního vozu a poté byl i kompresorem přetlačen náklad popílku.

Po přeložení nákladu byla havarovaná cisterna vyzdvižena těžkotonážní technikou zpět na vozovku. Cisterna havarovala ve stoupání a před horizontem se zatáčkou, což komplikovalo řízení dopravy. Po dobu nepřítomnosti hlídek policie byl provoz kyvadlově regulován hasiči.

aktualizováno

Havarovanou cisternu vyprostily na silnici až dva jeřáby. Po dobu vytahování soupravy byla vozovka zcela uzavřena. Provoz byl plně obnoven až v 17:00 hod.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail