hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.6.2006

 aktuality


Hasiči cvičili zvládnutí požáru zauhlovacích dopravníků v Bystřici pod Hostýnem

Dne 12.6.2006 v 09:08 hod. bylo vyhlášeno cvičení pro jednotku profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku TON a.s..

Námětem taktického cvičení bylo zvládnutí požáru uhelného prachu, který se rozšířil na dva pásové dopravníky místního podniku. Každá z jednotek vyjela na místo s jednou cisternou. Po průzkumu místa požáru bylo zjištěno, že požár vznikl samovznícením prachového uhlí v násypníku jednoho z kotlů.

Po částečném odhoření uhlí se celé ložisko požáru propadlo na gumový dopravníkový pás, který začal hořet. Do doby než byl požár zpozorován a pásy vypnuty, tak se požár posunul a zasáhl celkem dva dopravníky.

Hasiči na místě vytvořili dva proudy vody a požár postupně lokalizovali. Jeden proud byl veden ze země a další byl hasiči protažen do vnitřních prostor kolem dopravníků. Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích a požár uhasili během patnácti minut.

Cvičení mělo prověřit nejen samotné zdolání požáru, ale také možnost pohybu ve velkých chráněných dopravnících, seznámit se s prostředím stísněných prostor a samotné kotelny.

Podobné požáry už byly v minulosti ve Zlínském kraji řešeny, z nichž nejzávažnější byl výbuch uhelného prachu s následným požárem v Otrokovicích dne 8.9.2003, při kterém vznikla škoda za 33 mil. Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail