hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

13.6.2006

 aktuality


Zneužití výjezdu základních složek integrovaného záchranného systému u Buchlovic

hasiči, zdravotníci i policisté marně hledali smyšlenou havárii auta

Dne 13.6.2006 v 06:05 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii osobního auta u Buchlovic.

Operátorka linky tísňového volání 112 přijala o necelé dvě minuty dříve hovor muže, který nahlásil havárii osobního auta v kopcích u Buchlovic. Při havárii mělo vozidlo narazit do stromu a řidič měl zůstat zraněný uvnitř. O události byly okamžitě informovány všechny základní složky integrovaného záchranného systému Zlínského kraje.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Současně byla odeslána také datová věta k výjezdu pro záchrannou službu i Policii ČR v Uherském Hradišti.

Hasiči, zdravotníci a policisté projeli postupně celý hlavní silniční tah I/50 v kopcích od Buchlovic až po Stupavu, ale žádnou havárii osobního auta nenašli.

Přes telefonní centrum tísňového volání TCTV 112 u HZS Zlínského kraje, a také z jednotlivých datových vět, byl identifikován volající. Zpětným dotazem policistů i hasičů bylo následně zjištěno, že celý případ je smyšlený a jedná se o úmyslný planý výjezd jednotek IZS Zlínského kraje. Při ověřovacím rozhovoru se volající záchranářům i policistům přiznal ke svému činu. Muž chtěl sice nejdříve vinu svalit na svého nezletilého syna, ale kontrolou záznamu bylo toto tvrzení vyloučeno.

Pro podezření ze spáchání trestného činu nebo přestupku si policisté z Uherského Hradiště okamžitě vyžádali záznam telefonního hovoru z HZS Zlínského kraje, které obsluhuje TCTV 112. Poskytnuté informace slouží pro další služební potřebu policie, která se touto schválností bude nadále zabývat.

operátoři telefonního centra tísňového volání 112 HZS Zlínského kraje používají
nejmodernější záznamovou, lokalizační a identifikační techniku volajících

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail