hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

14.6.2006

 aktuality


Velké cvičení složek IZS ve zbrojovce v Uherském Brodě
cvičení IZS pod velením policie
výbuch a likvidace nástražného výbušného systému

Dne 14.6.2006 v 09:00 hod. bylo vyhlášeno velké taktické cvičení složek IZS ve zbrojovce v Uherském Brodě.

Cílem cvičení bylo prohloubit schopnosti velitelů a vedoucích složek IZS při společném řízení sil a prostředků. Cvičení v areálu podniku Česká Zbrojovka a.s. mělo prověřit řešení mimořádné události s výskytem nástražného výbušného systému. Součástí cvičení bylo i svolání a činnosti krizového štábu města Uherský Brod.

Všechna předcházející společná cvičení složek IZS na území okresu Uherské Hradiště byla vždy v režii a řízení HZS Zlínského kraje. V praxi však mohou nastat situace, kdy převažující činnost u mimořádné události není na profesionálních hasičích. Proto byl navržen takový plán a námět, který do této řídící role postavil Policii ČR.

Námětem cvičení bylo tedy zvládnout mimořádnou událost s nástražným výbušným systémem v areálu zbrojovky, kde se kompletují ruční palné zbraně. V devět hodin oznámil na linku 158 pachatel teroristického útoku, že v areálu podniku zbrojovky umístil výbušný systém, který má v úmyslu odpálit.

Operační důstojník policie okamžitě na místo vyslal policejní hlídky a povolal pyrotechnickou skupinu z Olomouce. Zároveň informoval HZS Zlínského kraje a požádal o protipožární zajištění místa události.

Policejní hlídky, ve spolupráci se strážníky Městské policie Uherský Brod, uzavřely průjezdní komunikaci před areálem zbrojovky a velitel zásahu policistů nařídil okamžitou evakuaci zaměstnanců a studentů technického učiliště. Během několika minut byla zcela odkloněna doprava a fabriku opustilo celkem 85 osob, z nichž bylo 39 studentů.

Policejní pyrotechnik v ochranném obleku prohledal celou hlavní budovu a venkovní prostory. Postupně se svým speciálně cvičeným psem nalezl tři nástražné výbušné systémy. Po označení jejich nálezu si šel připravit robota k jejich přemístění a likvidaci, když náhle dvě uložené bomby byly dálkově aktivovány a odpáleny.

Při výbuchu nástražných systémů došlo k požáru. Jednotka profesionálních hasičů okamžitě vyrazila s požárním útokem do výrobní budovy a požádala o vyslání posilujících jednotek dobrovolných hasičů. Požár byl postupně uhašen a bylo zabráněno jeho dalšímu šíření. Při hašení požáru a prohlídce budov hasiči našli celkem šest zraněných učňů, kteří neuposlechli výzev k evakuaci a ukryli se v budově.

Na místo musela vyjet vozidla zdravotnické služby. Hasiči postupně všechny zraněné mladíky vynosili ven a předali do péče lékařů a zdravotníků. Několik studentů utrpělo těžká zranění a popáleniny. Několik lehce zraněných učňů utrpělo šok, a proto na místě poskytovala svou odbornou pomoc také psycholožka HZS Zlínského kraje.

Po ošetření a odvozu zraněných do nemocnice mohl policejní pyrotechnik pokračovat ve své práci. Bylo nutné zajistit poslední nevybuchlý nástražný systém. Z rentgenového snímku bylo patrné, že i tento je aktivní s možností odpálení přes mobilní telefon. Pomocí dálkově řízeného speciálního robota byl kufřík s výbušninou vyzvednut a naložen do speciálního přepravního kontejneru pyrotechniků.


Celé cvičení bylo pozorováno týmem odborníků ze všech složek IZS Zlínského kraje, z řad vedení podniku i zástupců krizových štábů. Zjištěné poznatky budou sloužit pro další odbornou přípravu záchranářů a výcvik jednotlivých složek IZS při řešení takové mimořádné události.

Seznam zúčastněných složek IZS

JEDNOTKA

TECHNIKA

POČET

HZS ZLK stanice Uherský Brod

CAS 24/2500/200/M3T         

1+3

HZS ZLK stanice Uherské Hradiště

CAS 24/2500/400/S2Z           

1+5

JSDHO Vlčnov

CAS 32/8200/800/S3R

1+5

JSDHP ČZ a.s.

DA 8 L 1Z

1+4

ZZS ZK územní pracoviště
Uherský Brod

3 sanitní vozy

1+1

Policie ČR

osobní automobily

10

Městská policie Uherský Brod    

osobní automobily

2

Česká zbrojovka a.s.

Technika dle potřeby

 



 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail