hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

16.6.2006

 aktuality


Hasiči pomáhají při likvidaci rojů bodavého hmyzu v kraji

Prodloužená zima a opožděné jaro posunulo také typický jarní problém s rojícími se včelami a dalším bodavým hmyzem.

Od začátku června vyjížděli profesionální hasiči celého Zlínského kraje už na pětadvacet odchytů rojů včel a dalšího bodavého hmyzu. Ne všechny případy oznámené na tísňové linky jsou řešeny přímo hasiči. K odchytu využíváme i včelaře nebo firmy určené k odstraňování rojů. Hasiči likvidují pouze ty případy, při kterých dochází k přímému ohrožení obyvatel.

Jsou to především případy rojů u zastávek autobusů, parků s větším pohybem osob, činžovních domů, škol, dětských hřišť, nemocnic apod. V praxi zohledňujeme i jednotlivé případy ohrožení seniorů, dětí nebo těhotných žen.

Takovým případem byl i výjezd dne 16.6.2006 v 10:23 hod. na ul. Zálešná ve Zlíně. Žena v devátém měsíci těhotenství oznámila, že kolem jejího domu poletuje velký roj včel, který ji ohrožuje.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že kolem rodinného domu skutečně létá velké množství včel, které jsou nebezpečné nejen pro obyvatele domu, ale i pro chodce na ulici.

Hasiči nejdříve vodní clonou přinutili včely sednout na stromy u domu. Velké množství včel se rozdělilo do několika skupin a posedaly na stromy. Hasiči postupně včely zlikvidovali pomocí speciálního vysavače na hmyz. Při odstraňování včel museli hasiči odstranit i několik větví stromků, aby byl roj rychleji zlikvidován.

K záchytu hasiči používají buď speciální odchytové nádoby a sítě, nebo využívají speciální vysavače. V letním období pravidelně vyjíždějí hasiči na případy rojů bodavého hmyzu u dětských letních táborů.

Operátoři tísňových linek hasičů přijímají každý den i několik desítek hlášení a žádostí o likvidace rojů bodavého hmyzu. Ne ve všech případech však můžeme vyhovět, a proto upozorňujeme veřejnost, že výjezd profesionálních hasičů je možný jen v odůvodněných případech přímého ohrožení lidského zdraví nebo života.

přehled výjezdů ve Zlínském kraji od 1. do 16.6.2006

UH 10
ZL 8
VS 4
KM 3

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail