hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

19.6.2006

 aktuality


Přechod operačního střediska hasičů ve Valašském Meziříčí pod krajské operační středisko ve Zlíně
poslední etapa budování jednotného operačního střediska HZS Zlínského kraje

Od 1. července 2006 dojde k ukončení všech etap budování jednotného operačního střediska HZS Zlínského kraje. Operační středisko Územního odboru Vsetín, které sídlí ve Valašském Meziříčí, bude začleněno pod krajské operační a informační středisko HZS Zlínského kraje ve Zlíně.

Je tak naplněna poslední etapa budování jednotného operačního střediska profesionálních hasičů ve Zlínském kraji. V prvních letech výstavby krajského operačního střediska hasičů byla prováděna obslužnost pouze okresu Zlín. V roce 2004 bylo přiřazeno řízení okresu Uherské Hradiště, v loňském roce byl připojen okres Kroměříž a letos i okres Vsetín.

Naplňování koncepce Generálního ředitelství HZS ČR, o budování jednotných operačních středisek krajů, se tak tímto krokem ve Zlínském kraji uzavírá. Zaměření rozvoje operačních a informačních středisek integrovaného záchranného systému na úrovni krajů - zde.

Tísňová linka 150 z okresu Vsetín byla převedena na příjem do Zlína už 1.6.2006. Dnes jsou tedy veškeré hovory z tísňových linek 150 a 112, mobilních i pevných operátorů, přijímány centrálně z celého kraje ve Zlíně. Přepojování jednotlivých technologií a společný výkon služby k zajištění nezbytného provozu poběží duplicitně do 1.8.2006. Po vyladění jednotného řízení výjezdu jednotek hasičů okresu Vsetín ze Zlína bude činnost operačního střediska ve Valašském Meziříčí ukončena.

Občané tuto změnu prakticky nepocítí, protože dnešní moderní technika umožňuje efektivní řízení jednotek z centrálního operačního střediska. K tomu jsou využívány i nejmodernější technologie, včetně datových map, které jsou průběžně aktualizovány. Přechodem pod jednotné operační středisko dojde také ke zrušení prodlev přepojovaných hovorů tísňového volání, které byly přijímány pro okres Vsetín ve Zlíně.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail