hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

27.6.2006

 aktuality


Směnové cvičení hasičů na přehradě v Luhačovicích

Dne 27.6.2006 se v dopoledních hodinách uskutečnilo další z řady směnových cvičení profesionálních hasičů.

Tentokrát bylo cvičení naplánováno pro sloužící směny ze stanice Slavičín a Valašské Klobouky. Cílem bylo nacvičit záchranu tonoucí osoby z nechráněné vodní plochy přehrady.

Profesionální hasiči se sjeli k přehradě v Luhačovicích, kam si přivezli i motorový člun z místní stanice. Hasiči měli procvičit záchranu tonoucí osoby, vyzkoušet různé techniky vyzdvižení těla z vody a procvičit se v dovednostech ovládání záchranného člunu. Součástí cvičení bylo i poskytnutí první pomoci po tonutí a udržení základních životních funkcí.

Jako figurantka se nabídla psycholožka HZS Zlínského kraje, která se často zapojuje do nejrůznějších cvičení hasičů. jak sama říká, je to způsob přímého poznání a prožívání pocitů osoby v nouzi nebo tísni. Tím lépe dokáže rozpoznat, co takový člověk potřebuje, čemu se mu nedostává nebo jak pracovat s jeho narušenou psychikou.

Její nenahraditelné zkušenosti ze cvičení slouží nejen pro osobní odborné posouzení podobných situací v praxi, ale i jako podklad a určitý návod pro samotné hasiče. Ti přichází do přímého kontaktu s obětí a neznají zcela potřeby zohlednění psychické zátěže.

Podobná cvičení se plánují i na dalších stanicích HZS Zlínského kraje, jak už jsme informovali dříve - zde.

po vytažení těla do člunu se hasiči snaží o oživovací pokusy

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail