hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

27.6.2006

 aktuality


Požár ve skladu a balírně rýže ve Valašském Meziříčí
neznámý pachatel se snažil založit požár na mnoha místech v budově

Dne 27.6.2006 v 17:26 hod. byli hasiči informováni o požáru ve skladu luštěnin ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů podniku Deza a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Poličná. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v objektu skladu a balíren rýže došlo k požáru.

Už při příjezdu hasičů byly vidět plameny a stoupající kouř z oken v prvním patře budovy. Hasiči se museli k ohnisku největšího požáru dostat násilím přes boční schodiště a dveře. V dýchacích přístrojích prostoupili do střední části horního patra, kde bouřil požár kanceláře firmy.

Hasiči se snažili požár rychle lokalizovat a zabránit jeho dalšímu šíření především na střechu objektu a do částí skladu a balíren. Včasným zásahem hasiči uchránili velké hodnoty na uskladněném zboží i samotné stavbě. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru i okolí důkladně prohledány. Vyšetřovatel zjistil, že na mnoha místech ve skladech a balírně jsou jednoznačné stopy po úmyslných pokusech založení požáru. Na mnoha místech bylo také poškozeno uskladněné zboží v původním balení nebo již v baleních určených pro distribuci.

Pro podezření z úmyslného založení požáru byla na místo přivolána policie, která bude případ nadále šetřit. Přesně způsobené škody nebyly prozatím vyčísleny, protože majitel podniku je v zahraničí. Případ je tak nadále ve společném šetření hasičů i policie.

Požár v prvním patře zničil malý sklad, kancelář, její technické vybavení a část stropu budovy. Na řadě míst ve skladech a balírně obou pater firmy požár poškodil části zboží, obalů a dalšího vybavení firmy. Prozatím vyčíslená škoda pro potřeby hasičů byla odhadnuta na 500.000 Kč. Hmotná škoda bude dále upřesňována a může být i výrazně vyšší, pokud se prokáže zasažení uskladněných potravin kouřem a jejich znehodnocení zplodinami hoření.

V komplexu budov sídlí i další soukromé firmy, které nebyly požárem zasaženy. Jejich prostory byly postupně odvětrány přirozenou ventilací. Při hašení došlo k promáčení stropů a zatečení vody do volných místností v přízemí.

Je na místě poděkovat majiteli nedaleké firmy, který jako první zpozoroval požár a rychle ho nahlásil hasičům. Jen díky včasnému oznámení a rychlému příjezdu hasičů byly uchráněny velké majetkové hodnoty.


 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail