hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.6.2006

 aktuality


Požár vozíku ve skladu pneumatik a kordů ve Zlíně
nedbalost mohla napáchat obrovské škody

Dne 28.6.2006 v 09:25 hod. došlo v jedné ze skladovacích hal podniku Mitas a.s. k požáru.

Jeden ze zaměstnanců přepravoval po areálu firmy na elektrickém tažném vozíku 20 l kanystr s benzínem, se kterým zajel do jednoho ze skladů s pneumatikami a kordy. Vlivem vysokých venkovních teplot došlo k zahřátí hořlavé kapaliny v kanystru, jeho naplynování, roztažení a k úniku benzínu přes těsnění hrdla.

Benzín se dostal do elektroinstalace vozíku, kde došlo ke vznícení plynů a par této hořlavé kapaliny. To zapříčinilo vznik požáru, který se začal rychle šířit, hrozil výbuch kanystru s benzínem a vážně ohrožen byl sám řidič vozíku i další zaměstnanci. Při zastavení vozíku v hale vznikl požár, který se rozšiřoval i na část uskladněného zboží.

Požár jako první zpozorovali dva zaměstnanci skladu, kteří začali na řidiče vozíku křičet, že mu hoří za zády. Sami okamžitě vzali ruční hasicí přístroje a požár vozíku uhasili. Plameny poškodily také kordy v rolích uložené ve skladu.

Všechny plameny se skladníkům podařilo uhasit ještě před příjezdem jednotky podnikových hasičů Mitas a.s., kteří na místo dorazili za pár minut od nahlášení. Hasiči ochlazovali místo požáru a sklad i vozík překontrolovali proti případnému dalšímu vzniku požáru.

Na místo požáru nebyla povolána jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, ale byl vyžádán pouze výjezd vyšetřovatele. Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost řidiče elektrického tažného vozíku, jehož jednání bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení.

Požár zničil elektrický vozík zn. Linde a způsobil na něm škodu za 200.000 Kč. Požár poškodil i uskladněné zboží v hodnotě dalších 100.000 Kč. Je na místě pochválit duchapřítomnost dvou zaměstnanců skladu, kteří zpozorovali požár a sami ho i uhasili. Jejich rychlým rozhodnutím nedošlo k výbuchu kanystru a k rozšíření požáru na sklad s pneumatikami. Uchráněné hodnoty byly vyčísleny na téměř 80 mil. Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail