hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

30.6.2006

 aktuality


Třídenní výcvik nových specialistů lezců hasičů okr. Kroměříž

Ve dnech 28. - 30.6.2006 se uskutečnil třídenní výcvik nových specialistů lezců hasičů Územního odboru Kroměříž.

Lezecká skupina z Kroměříže prošla v posledních dvou letech značnou personální obměnou, a proto bylo nutné vyškolit nové specialisty lezce z řad mladých hasičů.

Za cílovou oblast pro výcvik a zkoušky byla vybrána stanice profesionálních hasičů v Bystřici pod Hostýnem a okolní Hostýnské vrchy. Na výcvik se sjeli celkem čtyři noví adepti, které doplnila psycholožka HZS Zlínského kraje a dobrovolnice z Psychosociálního intervenčního týmu Zlínského kraje.

Součástí kurzu byl výcvik lezení a záchrana osob na stromech, komínech, sloupech, je zařazen i noční výcvik na stožárech lanovky na Trojáku apod. Lezci musí při zkouškách prokázat perfektní znalosti práce s lanem, nejrůznější lezecké techniky a dovednosti, stejně jako taktiku při záchraně osob z výšek nebo hloubek.

Do výcviku se zapojila i psycholožka HZS Zlínského kraje, která lezecký kurz uplatní při své práci např. u sebevrahů, kteří si volí komíny, rozhledny nebo střechy vysokých domů. Při kurzu se učila stejné dovednosti jako ostatní kolegové hasiči ze zásahových jednotek. V praxi se stává, že psycholožka musí za sebevrahem vylézt a ne vždy je možné použít vysokozdvižný žebř. Pro zdolání takových překážek, a samozřejmě i vlastního strachu, jí pomáhá tento výcvik.

Součástí kurzu byla i odborná část věnovaná psychologické přípravě hasičů na kontakt s postiženou osobou ve výškách, komunikaci s osobou ve stresu, se sebevražednými úmysly, pomoc zvládat strach a přimět oběti ke spolupráci při záchraně. Psycholožka se sama zapojila do cvičení i v roli postižené osoby a mohla tak věrohodněji hasičům přiblížit projevy stresu, strachu a paniky.

Fyzicky náročné tři dny daly nováčkům zabrat a jejich instruktor lezectví nprap. Jiří Konopčík je při žádném z cvičení nešetřil. Únava, horko, stres, strach i mozoly... tím vším si museli noví lezci projít a prokázat připravenost ke zkouškám. V rámci odborné přípravy se lezci nováčci dál zapojí do speciálních cvičení záchranářů v průběhu druhé poloviny roku.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail