hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

1.7.2006

 aktuality


Zlínští hasiči zapálili a nesli olympijskou pochodeň

Dne 1.7.2006 byl ve Zlíně před radnicí zapálen oheň pro Speciální olympiádu handicapovaných Zlín 2006.

Čestného úkolu zapálení olympijské pochodně se ujal ředitel kanceláře ředitele HZS Zlínského kraje pplk. Ing. Jiří Volák, který poselství předal týmu běžců profesionálních hasičů, které doplnil i zástupce policie.

Olympijská pochodeň putovala centrem Zlína do sportovní haly, kde byla předána Jarmile Kratochvílové, a poté byl slavnostně zapálen olympijský oheň. Speciální olympiáda se uskuteční ve Zlíně ve dnech 2. až 4. července v hale Zelené, na atletickém stadionu, v městských lázních ve Zlíně, Komenského parku a v areálu Vršava.


Na osmou letní speciální olympiádu se do Zlína sjelo několik stovek handicapovaných sportovců z České republiky, Slovenska, Dánska a Monaka. Celkem se pořadatelům přihlásilo přes tisíc účastníků, z toho zhruba 800 sportovců a sportujících partnerů. Soutěžit budou v deseti sportech, nejlepší pak postoupí na světovou speciální olympiádu, která se uskuteční příští rok v čínské Šanghaji. Česká speciální olympiáda s mezinárodní účastí se koná jako Memoriál Olgy Havlové.

Sportovní podnik pořádá České hnutí speciálních olympiád (ČHSO), které je oficiálním akreditovaným národním programem Special Olympics Inc. ČHSO sdružuje více než 150 sportovních klubů speciálních olympiád z celé České republiky, v nichž působí zhruba 2800 sportovců s mentálním postižením. Posláním hnutí speciálních olympiád je poskytování příležitostí sportovního vyžití pro lidi s mentálním postižením ve věku od osmi let.

Ve Zlíně budou handicapovaní sportovci soutěžit v atletických disciplínách, plavání, stolním tenisu, cyklistice, fotbalu, odbíjené, přehazované, gymnastice, bocce a přizpůsobených sportech. V tomto případě jde o disciplíny, v nichž běžně zdraví sportovci nesoutěží. Jsou koncipovány tak, aby umožnily zapojení do sportovních aktivit i těm, kteří by jiné disciplíny nezvládli.

"Speciální olympiády plní mnoho úkolů. Ale asi nejdůležitější je ten, že umožňují pravidelně sportovat a soutěžit lidem s mentálním či kombinovaným postižením mezi sebou, dávají všem stejné podmínky. Vedle sportu je ale velmi důležitá i stránka sociální, kdy sportovci získávají nové zkušenosti, cestují, musejí být samostatní. Navazují nová přátelství a zažívají pocity úspěšného člověka, protože podle pravidel speciálních olympiád jsou odměněni všichni," uvedl místopředsedkyně ČHSO Dagmar Dědková.

Program speciálních olympiád pro mentálně postižené založila na sklonku 60. let minulého století v USA Eunice Kennedyová - Shriverová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho a uvedla tak v život myšlenku sportování jako prostředku rozvoje osobnosti a integrace lidí s mentálním postižením. V České republice začalo hnutí působit v 90. letech minulého století. Celosvětové Hnutí speciálních olympiád je uznáno Mezinárodním olympijským výborem, a je tak oprávněno používat termín olympiáda.

s laskavým přispěním ČTK Zlín

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail