hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.7.2006

 aktuality


Požár podkrovního pokoje v centru Kroměříže
nedbalost při opravě střechy znovu způsobila požár

Dne 12.7.2006 v 08:12 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v Kroměříži.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami a automobilovým žebřem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v atriu několika domů došlo k požáru podkrovního pokoje.

Už při příjezdu hasičů byl vidět stoupající kouř mezi domy na Riegrově náměstí. Hasiči se snažili dostat k místu požáru, ale majitelé postiženého bytu byli na dovolené. Přes okolní domy a několik pater bylo nelehké a zdlouhavé vést vodní vedení až k místu požáru. Velmi složité stavební řešení celého okolí místa požáru komplikovalo samotný hasební zásah. Pro útok z bytu nakonec museli hasiči použít násilí a rozbít vstupní dveře.

Mezitím další hasiči postavili automobilový žebř a s vysokotlakým vodním vedením začala částečná lokalizace hořící střechy z výšky. Další hasiči dokončili složité rozvinutí vodního vedení až do horního patra a přes vedlejší domy se dostali k místu hořící střechy. Požár byl ze značné části skrytý pod střechou přístavby, kterou museli hasiči postupně rozebrat na několika místech.

Jednotlivá ohniska požáru byla po částech uhašena. Prostupující voda se dostala do spodního patra bytu, kde vyplavila jednu z místností pod dětským pokojíkem. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Po celou dobu zásahu byla uzavřena část náměstí a doprava byla usměrňována hlídkami strážníků Městské policie Kroměříž. Celkové likvidační práce byly ukončeny až před polednem.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla zjištěna nedbalost pracovníka, který s plynovým hořákem a lepenkou opravoval střechu přízemní prodejny, která zasahuje do atria domů. Při práci s hořákem v místě pergoly a zábradlí došlo k požáru suchých částí břečťanu, který obepíná velkou část atria a zasahuje až k podkrovnímu pokojíku.

Požár se rozšířil po kmenech řady rostlin pod dřevěnou střechu přístavby, kde zasáhl její trámovou konstrukci a část vybavení pokoje. Pracovník opravující střechu se sám nejdříve snažili požár uhasit pomocí zahradní hadice, ale vzhledem k rozsahu požáru to bylo málo účinné. Požárem způsobené škody byly předběžně odhadnuty nejméně na 100.000 Kč, ale budou dále upřesněny po návratu majitelů z dovolené.


 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail