hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

17.7.2006

 aktuality


Pomoc hasičů po dopravní nehodě pick-upu a autobusu v obci Lutonina

Dne 17.7.2006 ve 13:15 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě v obci Lutonina.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u čerpací stanice v obci Lutonina došlo k dopravní nehodě mezi vozidlem Pick-up zn. Peugeot a linkovým autobusem zn. Karosa.

Podle svědků řidič pick-upu přejel do protisměru, kde se střetl s autobusem. Řidič autobusu se snažil reflexivně zabránit přímému střetu, a proto vůz strhl na krajnici a do prostoru čerpací stanice. Po přejetí krajnice autobus najel do prostoru tankovacích šachet pro čerpací stanici a urazil jedno krycí víko. Pick-up se stočil částečně k chodníku a autobus zůstal jednou polovinou na vozovce.

Hasiči přijeli na místo jako první. Okamžitě zkontrolovali zraněné a zajistili auta proti požáru nebo úniku provozních kapalin. Největší starosti však hasičům dělalo probořené kolo autobusu v napouštěcí šachtě čerpací stanice. Po uražení víka šachty se uvolnila jedna zpevňující tyč krytu a prošla předkem autobusu až do kabiny. Přední kolo se částečně probořilo do šachty, ale napouštěcí ventily zásobníků jsou zapuštěny pod úrovní okraje. Proto nedošlo k poškození zařízení na napouštění tanků, ani k úniku výparů nebo pohonných hmot.

V linkovém autobusu cestovalo asi dvacet osob a po nárazu byla lehce zraněna jedna cestující, která byla na místě ošetřena zdravotnickou službou. Další zranění utrpěl řidič pick-upu, který si stěžoval na bolesti krku, a proto byl odvezen do nemocnice k prohlídce a dalšímu ošetření. Cestující opustili prostor pro přepravu a u čerpací stanice počkali na náhradní autobus. Ten přijel asi za třicet minut a se zbytkem cestujících pokračoval na trase do Zlína.

Dopravní nehoda téměř zablokovala průjezd silnicí z Vizovic na Vsetín. Doprava byla řízena hasiči až do příjezdu policejní hlídky. Osobní auta mohla kyvadlově procházet přes místo nehody, ale velká a nákladní doprava byla odkláněna na průjezd prostorem čerpací stanice.

Hasičům se podařilo nadzvednout autobus a kolo u šachty pomocí nafukovacího vaku, ale na celkové vyproštění vozu musela přijet odtahová služba. Po odtažení vraků byla vozovka otevřena pro oba směry. Omezení průjezdu trvalo dvě hodiny.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail