hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.7.2006

 aktuality


Velmi rozsáhlý požár výrobny barev v Kaňovicích

Dne 23.7.2006 v 16:42 hod. byli hasiči informováni o výbuchu a požáru ve výrobně barev v Kaňovicích.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Luhačovic a Zlína se dvěma cisternami a kombinovaným hasicím vozidlem, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Kaňovice, Velký Ořechov, Březůvky a Dobrkovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru v místní výrobně barev.

Už při příjezdu hasičů byl vidět silný černý kouř stoupající nad obec Kaňovice. Vlivem zásob vysoce hořlavých látek se požár rychle šířil. Hasiči rozvinuli několik proudů vody a snažili se o rychlou lokalizaci místa požáru. Cílem bylo nejen uhasit plameny, ale zabránit dalšímu šíření požáru a ochránit před zničením další výrobní haly a provozy firmy.

Hlavní požár se podařilo hasičům uhasit pomocí dvou proudů těžké pěny. Další proudy směřovaly na ochlazování střešních konstrukcí haly, ale hlavně na ochlazování sudů a zásobníků s hořlavinami a chemikáliemi v sousedním skladu. Pomocí vysokotlakého proudu vody byla postupně dohašena i menší lokální ohniska požárů. Celkové hasební, ochlazovací a likvidační práce trvaly hasičům asi dvě hodiny.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Jeden ze zaměstnanců uvedl, že pracoval v míchárně barev, když při přípravě směsí došlo ke vznícení par hořlavých kapalin a následnému požáru. Sám se snažil požár v počátku hasit pomocí ručního hasicího přístroje, ale to nebylo účinné a požár se rychle rozšířil na výrobní prostor celé míchárny. Při hašení se nadýchal nebezpečných zplodin z hoření a následně byl odvezen zdravotnickou službou do nemocnice k vyšetření.

Požár zničil celou míchárnu barev, poškodil stavební části střechy i některé stěny výrobní haly. V nepřetržitém provozu soukromé firmy byly způsobené škody předběžně vyčísleny na 40 mil. korun. 10 mil. Kč připadá na stavební část a 30 mil. Kč na stroje a výrobní zařízení firmy. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty výrobny za 100 mil. Kč.

Případ je nadále ve společném šetření hasičů a policie. Vyšetřovatel hasičů zajistil na místě prvotní stopy k dalšímu zkoumání.

aktualizováno

Dne 24.7.2006 v 08:00 hod. - na místo požáru přijel tým vyšetřovatelů hasičů a odborníků HZS Zlínského kraje a byli povoláni specialisté z kriminalistických laboratoří Policie ČR Brno. Cílem bylo stanovit vyšetřovací verze a zúžit možný okruh příčin vzniku požáru.

Dne 24.7.2006 ve 13:00 hod. - po dalším důkladném ohledání místa požáru vyšetřovatelé vyloučili úmyslné založení požáru. Přesná příčina vzniku požáru zatím není známa.

Dne 24.7.2006 v 15:00 hod. - tým vyšetřovatelů si stanovil okruh verzí vzniku požáru na možnost nedbalosti zaměstnance nebo možnost chemické reakce látek při přípravě barev. Kromě vyloučeného úmyslu je nepravděpodobný také vliv technické závady. Případ je nadále v šetření.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail