hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.7.2006

 aktuality


Rozsáhlý požár nákladního auta na obchvatu u Kunovic

Dne 26.7.2006 v 17:27 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta na silničním obchvatu u Kunovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Kunovice se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na silničním obchvatu došlo k rozsáhlému požáru nákladního auta zn. Iveco s návěsem a nákladem keramiky.

Hasiči dorazili k místu požáru do čtyř minut a uviděli tahač v plamenech. Bleskově bylo nataženo vodní vedení a požár byl postupně lokalizován a uhašen. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo ohledáno. Řidič uvedl, že při jízdě po obchvatu na něj ostatní řidiči troubili a mávali k zastavení. Kamion proto odstavil u krajnice, a teprve poté spatřil plameny pod vozem. Nejdříve se snažil sám požár uhasit pomocí malého ručního hasicího přístroje, což ale nebylo dostatečně účinné.

Požár se velmi rychle rozšířil a zničil celý tahač a část návěsu s nákladem keramických obkladů. Požárem způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na 750.000 Kč. Vozidlo bylo odtaženo do servisu do Zlína, kde bude podrobeno zkoumání a dalšímu vyšetřování. Vyšetřovatelé hasičů se soustředí na určení přesné příčiny vzniku požáru v oblasti technické závady.

Při požáru došlo k částečnému poškození vrchní vrstvy vozovky silničního obchvatu.

aktualizováno

Dne 27.7.2006 si vyšetřovatelé z Uherského Hradiště a Zlína znovu důkladně prohlédli požárem poškozený tahač. Po ohledání kamionu se vyšetřovatelé domnívají, že požár byl způsoben pravděpodobně od nedopalku cigarety, který pronikl sáním ke vzduchovému filtru motoru, a tam vznikl požár. Z kriminalistického hlediska nebyl v ohnisku požáru nalezen žádný jiný iniciační zdroj schopný způsobit požár.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail