hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

3.8.2006

 aktuality


Noční průtrž mračen způsobila problémy majitelům rozestavěných domů

Večerní a noční průtrž mračen dne 3.8.2006 zaskočila především majitele rozestavěných nebo právě rekonstruovaných domů na Zlínsku.

Po týdnech veder, a téměř bezsrážkového období, lidé podcenili sílu deště a větru. Profesionální hasiči tak museli vyjíždět k několika případům odstraňování nebezpečných stavů, kdy voda začala např. pronikat do domů nekrytou střechou.

Ve 21:37 hod. jsme byli požádáni o pomoc před vodou v Halenkovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na právě rekonstruovaném rodinném domě dochází k zatékání dešťové vody.

Celá stropní část nebyla dostatečně zakrytá fólií a voda pronikala do stropů a obytných částí domu. Hasiči museli stropy znovu důkladněji zakrýt a vodu z půdy vymést. Majiteli domu bylo doporučeno vypnutí přívodu elektrické energie jako prevence před průnikem vody do rozvodů. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Záchranné práce trvaly hasičům přes dvě hodiny.

Ve 23:20 hod. byli znovu hasiči požádáni o pomoc před vodou v Luhačovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo byl zjištěn stejný problém jako v Halenkovicích. I tady došlo k průniku dešťové vody přes stropy do domu.

V právě rekonstruovaném domě bez střechy byly na podlaze půdy rozloženy krycí plachty, které měly chránit dům. Plachty však nebyly vodotěsně spojeny a pronikala tudy voda. Na střeše bylo mnoho stavebního materiálu, který bránil hasičům v rozložení jednodílné velké krycí fólie. Po zhodnocení celé situace bylo majiteli doporučeno, že v případě potřeby mu hasiči pomohou s vystěhováním nábytku a dalších věcí před poškozením. Majitel začal zachytávat prosakující vodu do mnoha nádob a věřil, že se počasí umoudří. Celou noc pak vymetal vodu ze střechy a vynášel z místností zachycenou vodu do kbelíků.


Kromě těchto výjezdů měli profesionální hasiči zásahy i na odstraňování spadlých nebo poškozených stromů. V Jaroslavicích u Zlína hrozil pád velmi vzrostlé lípy, která byla u kmene prohnilá a došlo k ohrožení provozu na silnici v chatové oblasti. Hasiči nemohli na místě postavit automobilový žebř, a proto byly postupně odstraněny jen větve, které přímo ohrožovaly chodce a řidiče na vozovce.

Další zásah s výškovou technikou byl ve Zlíně, kde se rozlomila velká jeřabina a hrozila pádem na rodinný dům a chodník. Hasiči museli postupně odstranit celý strom a zabránit jeho pádu. Po dobu zásahu byla ulice Lazy V. uzavřena.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail