hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

10.8.2006

 aktuality


HZS Zlínského kraje ukončil kontroly v ubytovacích objektech
po provedených dohlídkách byla už většina závad odstraněna

Na základě celorepublikové kontrolní akce HZS ČR, na ubytovnách a v ubytovacích zařízeních zaměstnanců, se v rámci Zlínského kraje vydali kontroloři do třiceti vybraných objektů.

Kontrolní akce byla reakcí na sérii požárů, které vznikly v ubytovnách na začátku letošního roku. Tyto požáry si na řadě míst vyžádaly několik lidských životů. Ve Zlínském kraji byly některé kontroly organizovány i ve spolupráci s cizineckou policií.

Tématické kontroly byly naplánovány na druhé čtvrtletí letošního roku. Kontroloři začali s prohlídkami v březnu a poslední ubytovna byla překontrolována na konci června. Další měsíc trvaly kontrolní dohlídky k nařízeným nápravám. Hlavním cílem kontroly bylo prověření plnění povinností majitelů na úseku požární ochrany v ubytovnách zaměstnanců.

S cizineckou policií byla přednostně vybrána taková ubytovací zařízení, ve kterých je ubytování poskytováno zahraničním dělníkům. Tomu odpovídaly i typy ubytoven, které byly většinou z lehkých montovaných staveb, unimobuněk apod.

Během kontrol bylo zjištěno přes 170 závad. Ze třiceti objektů byly pouze čtyři ubytovny bez zjištěné závady. Značná část závad byla odstraněna hned nebo do první nařízené dohlídky. V několika ubytovnách se však kontroloři nesetkali s pochopením majitelů a není vyloučen razantnější postup, včetně příslušných sankcí.

Kontroly odhalily i další nesrovnalosti na ubytovnách. U celé řady z nich nebylo vůbec provedeno kolaudační řízení nebo bylo provedeno na zcela jiné počty ubytovaných, než byla skutečnost a počet ubytovaných byl překračován i několikanásobně. U několika dočasných staveb bylo zjištěno překročení povolené provozní doby.


Kontroloři se nejvíce zaměřovali na tři hlavní oblasti, které jsou podle nich nejzávažnější. Jednalo se o problematiku evakuace osob z ubytoven, označování únikových tras a provozuschopnost požárně-bezpečnostních zařízení. U těchto jmenovaných oblastí pak bylo při kontrolách zjišťováno i nejvíce závad, jejichž celkový podíl činil téměř padesát procent.

Celkem bylo kontrolováno čtrnáct oblastí a typických problémů v protipožární ochraně. Kromě již uvedených tří hlavních to byly i oblasti vybavenosti přenosnými hasicími přístroji, volnost příjezdových komunikací a manipulačních prostor, kontrola dokladů o provozu elektrických nebo plynových zařízení, označení rozvoden energií, kontrola požárních poplachových plánů a jejich uložení, vyznačení čísel tísňového volání a způsob vyhlašování požáru atd.

Mezi nejčastěji zjištěné závady patřilo chybějící nebo nepřesné označení směrů úniku a chybějící označení rozvodných zařízení elektrické energie, hlavních vypínačů elektrického proudu, uzávěrů vody, plynu a jejich přístupnost. Závady byly zjištěny také ve způsobu umístění přenosných hasicích přístrojů a zveřejnění požárních poplachových směrnic, včetně zveřejnění čísla tísňového volání. Z velké části nebyly kontrolované subjekty schopny při kontrole předložit doklady prokazující provádění kontroly, opravy a údržbu elektroinstalací a plynových zařízení. Při kontrolách byly zjištěny také rozpory mezi vydanými kolaudačními rozhodnutími a skutečným způsobem užíváním budov.

Nejvíce kontrol bylo provedeno na okrese Uherské Hradiště, kde také důslednost kontrolorů odhalila nejvíce závad. Naopak nejméně závad bylo zjištěno na okrese Zlín, a to především proto, že kontroly ubytoven byly provedeny jako součást kontrol firem již v roce 2004. To vedlo k razantnímu zlepšení situace na zlínských ubytovnách cizinců a provedené nápravy jsou většinou platné i po dvou letech.

 

Základní údaje

celkem KM UH VS ZL
1. celkový počet kontrol 30 5 11 6 8
2. počet kontrol bez závad 4 2 0 0 2
3. celkový počet zjištěných závad 174 23 105 33 13
4. průměrný počet závad zjištěných při kontrolách v závadových ubytovnách 6,7 7,6 9,5 5,5 2,1


 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail