hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.8.2006

 aktuality


Hasiči zachránili srnu z nádrže čističky v Malenovicích

Dne 22.8.2006 v 19:17 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně srny v Malenovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že srna vnikla na pozemek čističky odpadních vod a spadla do dešťové zdrže.

Obrovská nádrž dešťové zdrže byla prázdná a při pádu srny na její dno nedošlo u zvířete k žádnému zranění. Srna volně pobíhala po nádrži a sama se nemohla dostat ven. Při pravidelných prohlídkách areálu ji nalezl jeden ze zaměstnanců a okamžitě zavolal na pomoc hasiče.

Po prohlídce místa, a zvážení možností záchrany, se velitel zásahu rozhodl na pomoc zavolat odchytovou službu RAS Městské policie Zlín. Jejich expert přijel v  19:50 hod. a prohlásil, že nemá vystřelovací sít, a proto bude nejlepší zavolat veterinární službu s uspávací střelou. Dojezd veterináře se však očekával za delší dobu a srna začala být nervózní a vyplašená z uzavřeného prostoru.

Hasiči proto rozhodli pokusit se o odchyt pomocí sítě. Ve 3,5 metrové jámě o průměru patnáct metrů nebylo nijak snadné srnu zadržet. Hasiči postupně nastražili ze sítě několikrát past, kterou srna vždycky překonala. Nezaujatý pozorovatel si musel připadat jako u krotitelské arény.

Srna měla evidentně ještě mnoho sil, pobíhala dokola, přeskakovala kalové lopatky, z hasičů si udělala slalomovou dráhu a nastraženým pastím se umně vyhýbala nebo je překonala. Když už to bylo na skóre 4:0 pro strnu, tak se hasiči rozhodli změnit taktiku.

Dva hasiči vzali do rukou odchytovou sít, další dva hasiči a strážník dělali náhončí, a postupně se podařilo srnu dostat na potřebné místo. Další skok srny už byl tím posledním. Hasičům se podařilo zvíře zachytit a na zemi svázat. Srna byla vytažena z nádrže a vypuštěna do volné přírody.

Když srna odklusala do remízků, hasičům se evidentně ulevilo a ona dnes jistě vypráví své sportovní dobrodružství dalším srnám ve stádu.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail