hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.8.2006

 aktuality


Dobrovolní záchranáři pátrali po houbařích u Tesáku
kardiak se čtyřletým chlapcem se ztratili v lese

Dne 23.8.2006 v 14:45 hod. byl na tísňové lince 112 přijat hovor o pohřešování muže s chlapcem v lesích u Tesáku.

Operátorka přijala hovor, který hlásil jeden z dobrovolných záchranářů z Tesáku, o pohřešování asi osmatřicetiletého muže z Přerova, který se ztratil v lesích pod Tesákem i se svým čtyřletým synem. Muž byl kardiak s každodenní potřebou užívání léků a neměl u sebe mobilní telefon. Operátorka linky 112 předala informaci hasičům záchranářům a policii.

Vše začalo kolem půl desáté dopoledne, kdy na Tesák přijeli dva muži z Přerova a společně s malých chlapcem se vydali po červeně značené trase na Rajnochovice. Jejich cílem byl sběr hub. Všichni tři scházeli postupně lesem do údolí, když se asi po hodině od sebe oddělili. Chlapec zůstal se svým otcem a druhý muž je ztratil z dohledu.

Další dvě hodiny se navzájem hledali, když kolem jedné hodiny přišel osamocený muž zpět na Troják k zaparkovanému autu. Celý bezradný ze ztráty svého kamaráda se synem vešel do horské chaty U Halasů. Tam si servírce postěžoval a svěřil se se svým problémem, aniž by tušil, že právě mluví se ženou majitele chaty, který je zároveň jedním z dobrovolných záchranářů na Tesáku. Ten muže vyslechl a začal hned jednat.

Nejdříve byla kontaktována manželka pohřešovaného muže. Ta, jakmile se dověděla o ztracení syna a manžela, okamžitě sdělila důležité informace o zdravotním stavu chotě, sedla do auta a přijela na Tesák. Tam záchranářům předala fotografii manžela, přihlížela přípravným pracím a dala souhlas s oficiálním vyhlášením pohřešování a zahájení pátrání.

Mezitím se už rozběhla první fáze organizované akce. Na Tesák se do třiceti minut sjelo deset dobrovolných záchranářů s vybavením, formovala se další skupina pátračů z dobrovolných hasičů, připravovala se lezecká skupina profesionálních hasičů. Všichni byli seznámeni se situací, s podobou pohřešovaného a s možnou trasou a prostorem hledání. Čekalo se jen na příjezd policie a start do terénu.

Když v tom okamžiku se na kraji lesa objevil hledaný muž i se svým synem a s plným košíkem hřibů. Oba byli unavení, ale šťastní, že našli cestu zpět k chatě. Manželka začala plakat a všem záchranářům se ulevilo. Pátrací akce byla odvolána.


Tento příběh má několik zajímavých profesních i lidských rovin. Může být velkým poučením pro ostatní návštěvníky lesů a houbaře. Počet výletů do lesů v posledních dnech výrazně vzrostl a míří do něj i ti, kteří nemají mnoho zkušeností s turistikou a nejsou potřebně vybaveni. V našem příběhu to byla absence mobilního telefonu, který je dnes takřka nenahraditelný a výrazně přispívá k rychlému nalezení ztracených a pohřešovaných osob.

Určitá omezující pravidla by měla platit i pro osoby ne zcela zdravotně v pořádku. Když už se vydají do lesů, tak by měly volit vhodné trasy, které nejsou náročné a hlavně jsou v dosahu případné rychlé pomoci. Tedy zásady držet se u vyznačených tras, nechodit na delší túry apod.

Záchranářům dělalo starosti také velmi proměnlivé počasí, které se i několikrát za den předvedlo s návalovým deštěm. V lesích pod Tesákem je po bouřkách mnoho polomu, ve stržích je nebezpečno a mokré jehličí i listí může být zrádné.

Záchranáři se také obávali situace, při které by muž mohl se svým slabým srdcem v lese zkolabovat. Následná reakce jeho malého syna mohla způsobit řadu problémů, ať už jeho odchodem nebo i podchlazením z delšího pobytu v lese.


Dobrovolní záchranáři na Tesáku založili dne 1.8.2006 neziskovou organizaci RESCUE TEAM HOSTÝNSKÉ VRCHY, která se jako občanské sdružení zformovala z původního dobrovolného záchranářského týmu Ski Rescue Team Tesák. Tento tým dobrovolných horských záchranářů je lidem v okolí dobře známý svými akcemi a záchranami v období lyžařské sezóny - zde.

Dobrovolní záchranáři z Tesáku se však rozhodli, že od letošního roku už nebudou poskytovat své služby jen v zimním období, ale celoročně. Důvodem je vysoká návštěvnost Hostýnských vrchů, vzrůstající zájem o turistiku a cykloturistiku.

Tato akce jen potvrdila správnost jejich rozhodnutí a rozšíření záchranářských služeb na celý rok. Sami záchranáři pátrací akci považovali za dokonalou prověrku jejich akceschopnosti. Teď tedy ví, že navzdory svým vlastním zaměstnáním jsou schopni přijet na pomoc do půl hodiny i s potřebným vybavením.

Pro profesionální záchranáře je tento tým dobrovolníků skvělým partnerem při společných akcích, ke kterým přispívají nejen svým výcvikem, ale hlavně svými osobními a místními znalostmi terénu, a samozřejmě také svým nadšením a ochotou pomoci.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail