hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.8.2006

 aktuality


Rozsáhlý požár střechy pavlačového domu ve Vsetíně
obytný dům muselo opustit na 300 osob, včetně dětí
série "nekonečných" požárů snad skončí demolicí budovy

Dne 29.8.2006 ve 23:11 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy obytného domu v centru Vsetína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami a vysokozdvižným žebřem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Vsetín a Jablůnka. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru střechy na známém pavlačovém domě u nemocnice v centru města.

Už při příjezdu hasičů byla vidět část střechy v plamenech. Velitel zásahu si nechal vyslat posilové jednotky s cisternami. Bleskově byl do zásahu zapojen vysokozdvižný žebř, ze kterého směřoval na vnější stranu střechy jeden proud vody. Další hasiči postupně na půdu natáhli vodní vedení, násilím pronikli do podkroví a k místu požáru. V dýchacích přístrojích zahájili hasební útok a požár se jim podařilo lokalizovat asi po hodině hasebních prací.

Celý pavlačový obytný dům muselo při požáru opustit na 300 osob, včetně malých dětí. Všichni evakuovaní se shromáždili na chodnících a v okolí domu, odkud pozorovali zásah hasičů. Několik jedinců se soustavně domáhalo vstupu do domu, přičemž byli z místa zásahu vykazováni jak hasiči, tak i strážníky Městské policie Vsetín. Neukázněnost narůstala a při průzkumu domu byli neposlušní nájemníci opakovaně evakuováni.

Veřejný pořádek se snažili udržet jak strážníci, tak i hlídky Policie ČR. Nervozita nájemníků stoupala úměrně době pobytu v desetistupňovém chladu, který vadil především mladým rodinám s dětmi. Na místo přijel i starosta města Vsetín, který zajišťoval případné náhradní ubytování, uklidňoval nájemníky a organizoval řešení vzniklé situace.

Hasiči postupně dohasili další skrytá ohniska požáru, protože plameny se rozšířily střešní konstrukcí i přes ochrannou zeď uprostřed budovy. Celková likvidace požáru byla hlášena až po jedné hodině ráno. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po důkladném odvětrání horních pater domu se mohli nájemníci začít pomalu vracet do svých bytů. Při návratu jim pomáhali jak strážníci, tak i dobrovolní hasiči. Bylo nutné projít jednotlivá patra a překontrolovat obyvatelnost místností. Většina nájemníků se mohla vrátit domů. Bytové jednotky zasažené vodou z hašení byly označeny za neobyvatelné a nájemníkům bylo poskytnuto náhradní ubytování.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru předběžně ohledáno. S dalším vyšetřováním se bude pokračovat až v dopoledních hodinách. Zatím nebyla stanovena příčina vzniku požáru. Způsobené škody také nebyly vyčísleny i vzhledem k tomu, že dům je těsně před demolicí.

aktualizováno

Kolem 2. hodiny rozhodl starosta obce o náhradním ubytování asi pro 25 osob. Těm bylo zajištěno ubytování se základním sociálním zařízením. Zároveň starosta organizoval akci nájemníků na odstranění následků požáru a úklid domu.

Nakonec se k náhradnímu ubytování přihlásilo celkem šest rodin, což představovalo přes čtyřicet osob s tím, že všichni chtějí být ubytováni bezpodmínečně v hotelu. Starosta jim ale sdělil, že je pro ně připraveno společné náhradní ubytování v bývalém okresním úřadu, kde budou k dispozici mobilní lůžka a přikrývky. Po sdělení této informace náhle nebyl nikdo, kdo by této nabídky využil. Všichni nájemníci se bleskurychle rozešli ke svým známým a rodinám. Mobilní lůžka i přikrývky byly připraveny k okamžitému vyzvednutí ze skladů civilní ochrany HZS Zlínského kraje.

Ani organizovaná akce na úklid domu a bytů se nesetkala s očekávaným ohlasem, a i ta zůstala bez odezvy...

vyšetřování pokračuje

V dopoledních hodinách se na místo požáru znovu přijel podívat vyšetřovatel hasičů a zástupci policie. Společně celou půdu i střechu prohlédli a stanovili možné verze vzniku požáru. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru mohla být nedbalost nebo úmysl neznámé osoby. Případ je i nadále ve společném šetření hasičů a policie.

až denní doba odhalila celkový rozsah poškození střechy a její konstrukce

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail