hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

1.9.2006

 aktuality


Pomoc hasičů při odstranění plechů hrozících pádem ze střechy teplárny ve Zlíně
vysokozdvižná plošina pomáhala odvrátit nebezpečí zranění
bouřky a poryvy větru narušily plechové krytí

Dne 1.9.2006 v 10:46 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při odstranění nebezpečného stavu ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s vysokozdvižnou plošinou Bronto 42.Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jedné z budov teplárny se oddělilo několik plátů krytiny, která hrozila pádem na zem.

Silné poryvy větru a série deštivých dnů způsobily oddělení několika částí plechového krytí na budově odlučovače teplárny v centru Zlína. Asi ve dvacetimetrové výšce byla krytina poškozena a oddělena od ostatního oplechování. Pád krytiny by mohl ohrozit zaměstnance teplárny a představoval riziko i pro okolní provoz.

Kromě hasičů na místě zasahovala i poruchová služba teplárny, která přivezla nový krycí materiál na opravu poškozených míst. Vedoucí opravárenské čety sdělil, že krytina je stará přesně deset let a u těchto typů konstrukcí se podobné havárie stávají.

Postavení vysokozdvižné plošiny nebylo nijak jednoduché. Zásah z hlavní silnice představoval riziko velkého náklonu a vzdálenosti. Druhý pokus o postavení plošiny pod budovou nebyl také zdařilý, protože mnoho konstrukčních prvků kolem komínů překáželo manipulaci ramene. Až třetí pokus byl úspěšný a hasiči našli vhodné místo pro bezpečné ustavení celého auta.

Hasiči společně s pracovníky teplárny odstranili plechy hrozící pádem a vyspravili poškozená místa.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail