hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

7.9.2006

 aktuality


Rozsáhlý požár chaty ve Zlíně, Přílukách

Dne 7.9.2006 v 08:17 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Příluky došlo k rozsáhlému požáru rekreační chaty.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět černý stoupající kouř k obloze, který signalizoval požár většího rozsahu. Hasiči se k hořící chatě dostali po obtížně sjízdných a nezpevněných cestách. Na místě už hořela celá chata, střecha byla propadlá dovnitř a přes pobořené plechové krytí šlehaly plameny vysoko nad budovu.

Hasiči bleskově natáhli dva proudy vody a začali s lokalizací požáru. Jeden proud směřoval na sražení plamenů a druhý proud ochlazoval sousední chatku před vzplanutím. Včasným zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na sousední dřevěnou chatu a blízké stromy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Dohašovací a likvidační práce trvaly hasičům přes hodinu. Hasiči museli nejdříve vytahat plechovou střešní krytinu a dohasit skrytá ohniska požáru pod vrstvou ohořelých částí chaty. Zbytky trámů, konstrukcí a vybavení chaty byly rozebrány a ochlazeny. Hasiči prohlédli i sklepní prostory chaty a zabránili rozšíření požáru přes stropy.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Vyšetřovatel zahájil šetření s tím, že zatím nebyl zjištěn majitel objektu, který by mohl poskytnou důležité informace a údaj o vzniklé škodě. Případ je tak nadále v šetření.

aktualizováno

Další vyšetřování přivedlo odborníky hasičů a policie k předběžnému závěru, že požár byl založen úmyslně. I nadále se však prověřují další možnosti vzniku požáru. Plameny napáchaly na chatě škodu za 50.000 Kč. Naopak zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnotu sousední chaty za půl milionu korun.



 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail