hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

25.9.2006

 aktuality


Rozsáhlý požár nákladního tahače u Starého Hrozenkova

Dne 23.9.2006 v 03:47 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta v kopcích u obce Starý Hrozenkov.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým autem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Starý Hrozenkov a Bojkovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50 došlo k rozsáhlému požáru nákladního tahače zn. MAN s návěsem a nákladem speciální turbíny do elektrárny.

Už při příjezdu hasičů byl v plamenech celý tahač a požár se rozšiřoval na návěs. Hasiči bleskově natáhli vysokotlaký proud vody a požár postupně lokalizovali. Po příjezdu dobrovolných hasičů byl natažen další proud vody na ochranu nákladu. Požár byl postupně uhašen a hasičům se podařilo uchránit vysoké hodnoty převáženého nákladu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherské Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že s kamionem jel po hlavním silničním tahu ke státní hranici, když v klesání ke Starému Hrozenkovu došlo k požáru tahače. Hned zastavil u krajnice, vystoupil a snažil se požár uhasit ručním hasicím přístrojem. Jeho snaha však byla marná a požár rychle zachvátil motorový prostor i kabinu.

Hlídka policie ČR uzavřela průjezd silnicí a po uhašení požáru řídila dopravu kyvadlově. Na místo musely přijet dva speciální těžkotonážní jeřáby k přeložení nákladu turbíny.

Podle prvotních informací směřoval náklad z Polska do Maďarska. Jednalo o speciální turbínu do elektrárny, jejíž hodnota byla vyčíslena na 1,25 miliardy forintů. Požár kompletně zničil tahač a způsobil škodu za 10 mil. Kč. Další škoda vznikla na poškozeném podvalníku za 2,5 mil. Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty majetku asi za 100 mil. Kč.

Případ je nadále ve společném šetření hasičů a policie. Celý tahač s podvalníkem byl odtažen do Uherského Hradiště, kde bude podroben dalšímu odbornému šetření dne 25.9.2006

aktualizováno

Dne 25.9.2006 se v dopoledních hodinách sešel tým vyšetřovatelů HZS Zlínského kraje a odborníků Policie ČR z Brna. Pomocí jeřábu hasičů byla nadzvednuta ohořelá kabina tahače a vyšetřovatelé mohli důkladně prozkoumat místo vzniku požáru. Podle dosavadního šetření bylo vyloučeno úmyslné založení požáru i nedbalost.

Vyšetřovací verze se tak zúžily na možnost technické závady na elektroinstalaci tahače nebo poškození palivového vedení. Kriminalisté si odebrali vzorky pro další odborné a expertizní zkoumání. Případ je i nadále v šetření.

Dne 26.9.2006 přišla předběžná informace ze specializovaných laboratoří Policie ČR v Brně, která určila příčinu vzniku požáru. Ze zajištěných stop po požáru je zřejmé, že došlo ke zkratu na silovém elektrickém kabelu z autobaterie ke startéru motoru tahače.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail