hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

2.10.2006

 aktuality


Požár briket na skládce uhlí ve Vizovicích

Dne 2.10.2006 v 01:19 hod. byli hasiči informováni o požáru uhlí ve Vizovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Vizovic a Zádveřic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve velkoskladu uhlí u nádraží ve Vizovicích došlo k požáru.

Podezření na požár ohlásila na tísňovou linku hasičů ostraha soukromé bezpečnostní agentury z nedaleké likérky, která prováděla pravidelnou obchůzku svého podniku. Už při příjezdu hasičů byly vidět plameny a kouř vycházející z hromady briket.

Hasiči natáhli několik proudů vody a snažili se o rychlé uhašení plamenů. Požár však vznikl uvnitř hromady a hasiči se museli postupně prohrabat k ohnisku. Zaměstnanec skladu využil těžkou techniku a pomocí nakladače se podařilo hromadu rozebrat. Postupným rozhrabáváním se hasiči dostali do spodních vrstev briket a požár postupně uhasili. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Šetřením bylo vyloučeno úmyslné nebo nedbalostní jednání a jako příčina vzniku požáru byla určena fyzikálně - chemická reakce, tedy samovznícení. Požár způsobil na briketách škodu ve výši 25.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty uskladněného uhlí za 100 tis. korun.


V souvislosti s tímto požárem je vhodné upozornit na blížící se topnou sezónu a na vhodná pravidla související s protipožární prevencí. Například správné uskladnění uhlí v domácnosti je základem prevence před požárem. Toto pravidlo bývá v praxi velmi často porušováno a je příčinou řady nebezpečných požárů.



 
Začátek topné sezóny
Pokyny a rady před zahájením topné sezóny
HZS Zlínského kraje upozorňuje veřejnost na nadcházející období topné sezóny, které je každoročně poznamenáno řadou zbytečných požárů

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail