hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

4.10.2006

 aktuality


Velké cvičení složek IZS ve škole ve Zlíně
cvičení IZS pod velením policie
výbuch a likvidace nástražného výbušného systému

Dne 4.10.2006 v 11:01 hod. bylo vyhlášeno cvičení na prověření typové činnosti složek IZS ve Střední zdravotnické škole Zlín.

Cílem cvičení bylo prohloubit schopnosti velitelů a vedoucích složek IZS při společném řízení sil a prostředků. Cvičení ve škole mělo prověřit řešení mimořádné události s výskytem nástražného výbušného systému. Součástí plánu byla i prověrka vzájemného digitálního spojení složek IZS na taktické úrovni.

Všechna předcházející společná cvičení složek IZS na území okresu Zlín byla vždy v režii a řízení HZS Zlínského kraje. V praxi však mohou nastat situace, kdy převažující činnost u mimořádné události není na profesionálních hasičích. Proto byl navržen takový plán a námět, který do této řídící role postavil Policii ČR.

Námětem cvičení bylo tedy zvládnout mimořádnou událost s nástražným výbušným systémem v areálu školy. Po oznámení události na tísňovou linku 158 vyslal operační důstojník policie okamžitě na místo policejní hlídky a povolal pyrotechnickou skupinu. Zároveň informoval HZS Zlínského kraje a požádal o protipožární zajištění místa události.

Policejní hlídky uzavřely průjezdní komunikaci před areálem školy a velitel zásahu policistů nařídil okamžitou evakuaci zaměstnanců a studentů. Během několika minut byla zcela zastavena doprava a školu opustilo více než 400 osob.

Policejní pyrotechnik v ochranném obleku prohledal celou hlavní budovu školy. Prohlídkou budovy byl nalezen podezřelý odložený batoh. Pyrotechnik k jeho vyzvednutí použil speciálního dálkově ovládaného robota, který batoh uchopil a dopravil do ochranného přepravního boxu.

V té chvíli došlo ve škole k výbuchu dalšího uloženého výbušného systému a vznikl požár. Jednotka profesionálních hasičů okamžitě vyrazila k požárnímu útoku do školy. Velitel hasičů si převzal velení od policie a začal řídit záchranné operace. Požár byl postupně uhašen a bylo zabráněno jeho dalšímu šíření. Při hašení požáru a prohlídce budov hasiči našli celkem tři zraněné školáky, kteří neuposlechli výzev k evakuaci a ukryli se v budově.

Na místo musela vyjet vozidla zdravotnické služby. Hasiči postupně všechny zraněné vynosili ven a předali do péče lékařů a zdravotníků. Studenti utrpěli těžká zranění a popáleniny. Hasiči zraněné z budovy vynosili v ochranných rouškách.

Po ošetření a odvozu zraněných do nemocnice mohl policejní pyrotechnik pokračovat ve své práci. Znovu byla prohledána budova školy. Po dobu zásahu všech složek integrovaného záchranného systému byla celá oblast školy uzavřena proti vstupu nežádoucích osob.

Celé cvičení bylo pozorováno týmem odborníků ze všech složek IZS Zlínského kraje. Zjištěné poznatky budou sloužit pro další odbornou přípravu záchranářů a výcvik jednotlivých složek IZS při řešení takové mimořádné události.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail