hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

7.10.2006

 aktuality


Pomoc hasičů při náročné záchraně cyklisty z lesa u Vizovic
nepřístupný terén dal záchranářům a dobrovolníkům zabrat
ochranná cyklistická přilba zachránila muži život

Dne 7.10.2006 ve 14:25 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně zraněného cyklisty v lese u Vizovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v těžko přístupném terénu vrhů u Vizovic došlo k vážnému zranění cyklisty. Současně s hasiči vyjely i dva vozy záchranné služby, včetně terénního vozu Land Rover Defender.

Už samotný příjezd ke zraněnému byl komplikovaný. Po kilometru jízdy lesní cestou narazili hasiči, společně s vozidlem zdravotnické záchranné služby, na závoru bránící vjezdu aut. Hasiči násilím odstranili zámek a pokračovali lesem. Po dalším kilometru museli záchranáři auta postupně odstavit a dál pokračovat pěšky. Nejblíže zraněnému se dostal terénní vůz zdravotnické služby.

Po dalších asi třech kilometrech chůze po lesních pěšinách a kopcovitým terénem se dostali záchranáři ke zraněnému. Dvaačtyřicetiletý muž při snášení kola z velmi prudkého svahu zakopl a spadl hlavou mezi kameny. Při pádu se vážně zranil na hlavě a bylo zde také podezření na poranění páteře. Cyklistická přilba mu v tu chvíli pravděpodobně zachránila život.

Po zranění byl jeho kamarád celou dobu s ním a snažil se mu pomáhat. Sám přivolal pomoc zdravotnické záchranné služby a snažil se navádět záchranáře do odlehlého místa. Nechtěl opustit svého kamaráda, aby se sám vydal hledat pomoc, a ani nebylo v jeho silách mu kvalifikovaně pomoci nebo ho přenést do bezpečí.

V krátké chvíli se však v lese objevili dva turisti a další cyklista. Všichni tři se také okamžitě zapojili do záchranné akce. Cyklista, který znal perfektně místní terén a často sem jezdil na kole, se vydal do údolí a počkal u silnice na hasiče i lékaře. Sám je také přivedl až na místo ke zraněnému a výrazně tak přispěl ke zkrácení čekání na odbornou lékařskou pomoc.

Zraněný muž byl uložen do transportních nosítek, zafixován do vakuového lůžka a postupně byl hasiči a záchranáři snášen k sanitce. Samotný transport byl fyzicky velmi namáhavý a těžký kopcovitý terén prověřil jejich zdatnost. Než se s pacientem dostali k terénní sanitce, tak uběhla skoro hodina. Po celou dobu byl stav zraněného hlídán lékařkou zdravotnické služby.

Po naložení do terénní vozidla byl okamžitě převezen do nemocnice ve Zlíně k dalším nezbytným vyšetřením a hospitalizaci.

Tři dobrovolníci postupně zraněnému cyklistovi snesli dolů jeho osobní věci i horské kolo. I jim patří poděkování za nezištnou pomoc v nouzi a obětování osobního času. Po skončení zásahu si všichni poděkovali za společnou práci a záchranu zraněného muže.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail