hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.10.2006

 aktuality


Nebezpečný požár televizoru v bytě ve Zlíně
včasná reakce zabránila tragédii i velkým škodám
nebezpečí malých požárů, které tentokrát dopadlo dobře

Dne 8.10.2006 v 03:30 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z věžových domů došlo k požáru v bytě ve druhém patře.

Požár vznikl v obývacím pokoji ve starém televizoru. Začínající požár naštěstí vzbudil syna majitelky bytu, který v pokoji spal. Okamžitě správně zareagoval, požár uhasil a přivolal hasiče.

Hasiči místo požáru prohlédli a celý byt postupně odvětrali od škodlivých zplodin vznikajících při hoření plastů. Při požáru a zásahu tak nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla technická závada ve starém barevném televizoru vyrobeném v roce 1988. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 2 tis. Kč. Požár poškodil nejen televizor, ale částečně i dřevěnou obývací stěnu. Zásahem syna majitelky se podařilo uchránit další vybavení bytu za 1,5 mil. Kč.


Všichni hasiči se shodli, že toto jsou přesně ty situace, kdy se malý nenápadný požár může změnit v tragédii. Z našeho kraje jsou známé případy tragických úmrtí při nerozsáhlých požárech televizorů a elektroniky. Nebezpečné zplodiny hoření z plastů jsou jedovaté a mohou ve spánku usmrtit lidi v bytě. Takové druhy požárů jsou i nebezpečné svou "neviditelností", kdy např. nejsou vidět plameny a sousedé nemohou včas přivolat pomoc. Požár se může v uzavřených místnostech i sám uhasit po spotřebování vzdušného kyslíku a případná tragédie je zjištěna i s odstupem několika dnů. Případ může být pro ostatní varováním i poučením.

Vhodným prostředkem prevence jsou domácí protipožární hlásiče a detektory kouře, které vydávají hlasitý varovný zvukový signál a mohou při nebezpečí buď vzbudit majitele bytu nebo upozornit lidi v okolí.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail