hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.10.2006

 aktuality


Likvidace vos na půdě v Holešově skončila požárem střechy
bodavý hmyz opravdu nedoporučujeme likvidovat plameny

Dne 8.10.2006 v 16:12 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Holešově.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Holešova a Bystřice pod Hostýnem, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Holešova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části střechy rodinného domu.

Vzniku požáru předcházela kuriózní situace. Devětačtyřicetiletý majitel domu chtěl zlikvidovat vosí hnízdo na půdě svého domu. Na likvidaci bodavého hmyzu nejdříve použil speciální chemické přípravky, které ale nebyly zřejmě dostatečně účinné. Rozhodl se proto zlikvidovat vosy ohněm.

Celé hnízdo polil hořlavou látkou a zapálil. Hnízdo bylo již nasáklé předcházejícími chemickými deratizačními látkami a výsledkem bylo zvýšené hoření. Plameny zasáhly tepelnou izolaci a okolní dřevěnou konstrukci střechy, která začala hořet. Majitelova snaha o uhašení požáru byla marná.

Přivolaní hasiči požár postupně lokalizovali a uhasili. Zásahem se jim podařilo zabránit rozšíření požáru do dalších částí střechy a do obytných částí domu. Hasiči museli postupně střechu odkrýt a uhasit i skrytá ohniska požáru. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla určena nedbalost majitele a jako přestupek bylo jeho počínání vyřešeno na místě v blokovém řízení. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 20.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku za 100 tis. Kč.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail