hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.10.2006

 aktuality


Požár osobního auta ve Zlíně, Kudlově

Dne 9.10.2006 v 15:11 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta na Kudlově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že nedaleko točny MHD došlo k požáru osobního auta zn. VW Passat.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit řidič vozu, který použil nejdříve svůj ruční hasicí přístroj, ale i další přístroje od dalších řidičů. Pomáhat hasit požár se snažili i místní obyvatelé za pomoci zahradní hadice. Požár se však rychle rozšiřoval a bylo nutné přivolat hasiče.

Hasiči požár zlikvidovali vysokotlakým proudem vody. Po uhašení plamenů, a zabránění rozšíření požáru na kabinu i celý vůz, pomohli hasiči s úklidem vozovky od unikajících provozních kapalin. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Řidič sám uvedl, že při jízdě pozoroval nejdříve pokles výkonu motoru a následně spatřil i kouř z motoru. Požár se postupně rozšiřoval a jeho snaha o uhašení plamenů byla marná.

Vyšetřovatel hasičů npor. Bc. Libor Netopil k tomu uvádí: "Ohnisko požáru bylo nalezeno v horní části motorového prostoru, kde prochází palivové potrubí. Při jízdě vozidla došlo k porušení těsnosti palivového vedení a následnému úniku nafty. Vzniklá koncentrace plynů a par hořlavé kapaliny byla iniciována elektrickou jiskrou elektroinstalace a došlo k požáru." Předběžně způsobená škoda na osm let starém vozidle byla majitelem vyčíslena na 50.000 Kč. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty vozu za 100.000 Kč.

Vyšetřovatel hasičů k podobným případům také uvádí, že netěsnosti palivových systémů, především starších vozidel, jsou jednou z nejčastějších příčin vzniků požáru osobních motorových vozidel. K netěsnostem dochází vlivem únavy (stáří) materiálů, ale i zanedbáním kontroly ze strany majitelů vozidel, a to především v místech spojů potrubí.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail