hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

16.10.2006

 aktuality


Prasklý parovod uzavřel hlavní dopravní tepnu Zlína
hasiči vyjížděli na hlášený požár auta

Dne 16.10.2006 ve 12:07 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v centru Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na parkovišti nedaleko bývalého Okresního úřadu se valí obrovský bílý mrak ze zaparkovaného auta Š Forman.

V době příjezdu hasičů už byla policisty oboustranně uzavřena hlavní silniční tepna I/49 v centru města a v polední dopravní špičce se vytvořily dlouhé kolony aut.

Hasiči odstavili zásahový vůz v bezpečné vzdálenosti a v dýchacích přístrojích šli na průzkum. Postupně se přibližovali k vozidlu a měřili nebezpečné koncentrace plynů pomocí ručního detektoru. Přístroj nesignalizoval žádné jedovaté látky a až těsně u auta bylo jasné, že neuniká plyn, ale pára.

Policisté dostali signál a doprava byla postupně uvolněna. Unikající pára byla velkou atrakcí pro projíždějící řidiče a další zvědavce v okolí, kteří se seběhli.

Hasičům ale starosti neskončili, přes operační středisko byli přivoláni pracovníci teplárny, kterým se podařilo uzavřít parovod asi za patnáct minut. Postupně si majitelé vozů přicházeli přeparkovat svá auta, aby nebyla poškozena např. od létajícího štěrku. Hasiči pomocí vysokotlakého proudu vody průběžně ochlazovali osobní auto před případným vznikem požáru.

Pára z potrubí dosahovala teploty 200 stupňů Celsia a vytvářela nad autem i kráterem impozantní scenérii. Všechno umocňoval silný zvuk unikající páry. Hasičům se nakonec podařilo násilím odtlačit osobní auto i další vozy v okolí. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail