hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.10.2006

 aktuality


Den s IZS na náměstí v Bystřici pod Hostýnem
profesionální i dobrovolní záchranáři se představili při společných ukázkách

Dne 18.10.2006 se od 14:00 hod. uskutečnil na nám. v Bystřici pod Hostýnem další z dílů seriálu Den s IZS.

Nádherný slunečný podzimní den přilákal do centra města bezmála patnáct set návštěvníků, a to především dětí školního i předškolního věku, ale i rodičů a seniorů.

Všem se představili nejen profesionální, ale i dobrovolní záchranáři a pomocníci integrovaného záchranného systému. Veřejnost mohla navštívit jak prezentace a techniku hasičů a zdravotnické záchranné služby, tak i policie. Představit se přijeli i strážníci Městské policie z Bystřice pod Hostýnem, dobrovolní záchranáři z Rescue Team Hostýnské vrchy, dobrovolníci z psychosociálního intervenčního týmu a asistenční služba pomoci motoristům na cestách. Samostatnou prezentaci připravili i odborníci z oddělení prevence a civilní ochrany HZS Zlínského kraje.

Všechny nejvíce zaujala společná ukázka profesionálních i dobrovolných záchranářů, která tentokrát měla trošku jiný scénář. Aktéři ukázky upustili od tradičního námětu teroristického útoku a připravili více "lidovější" téma. Tím byla žárlivá scéna mladých lidí po odchodu z diskotéky, kdy hlavní "hrdina" neunesl odchod své dívky s jiným hochem a chtěl to vyřešit po svém. Na svou dívku a její doprovod zaútočil takovým způsobem, že se oba před ním museli skrýt v autě.

Alkohol a žárlivost je hodně bujný koktejl a mladík se na voze vybil takovým způsobem, že rozbil všechna okna, dívku uvnitř zranil, jejího partnera přivedl k šoku a auto poškodil tak, že se nedalo otevřít. Na místo museli přijet záchranáři.

Zraněná dívka byla postupně hasiči vystříhána speciální vyprošťovací technikou a vytažena z vozu. Její kamarád pobíhal v šoku kolem vozu, a proto se o něho musela postarat psycholožka HZS Zlínského kraje, které pomohl jeden dobrovolník z psychosociálního týmu. Zdravotnická záchranná služba byla posílena o dobrovolné záchranáře z Rescue Team Hostýnské vrchy, kteří společně ošetřili zraněnou dívku z auta. Při jejím ošetřování se k záchranářům dostal její žárlivý partner, který zaútočil i na zdravotníky. Jeho agrese byla nezvladatelná, proto proti němu zakročili strážníci městské policie, kteří střežili místo zásahu. Muž byl povalen na zem, byla mu nasazena pouta a později byl předán hlídce státní policie.

Záchranáři dokončili svou práci a za mohutného potlesku dětí spěla ukázka ke svému závěru. Hasiči navíc ještě předvedli další dovednosti při práci s vyprošťovacím zařízením a kromě odstřižení střechy ukázali i odstranění pedálů řízení a ochranu před aktivací airbagu. Úplný závěr patřil pracovníkům asistenční služby pomoci na silnicích, kteří ukázali práci speciálního auta a vrak naložili na odtahový vůz.

Po další dobu dvou hodin byla všem návštěvníkům k dispozici vystavená technika záchranářů a zajímavé prezentace k osobní ochraně a ochraně před mimořádným nebezpečím. Velký zájem dětí byl o automobilový žebř hasičů na podvozku Liaz, o stánek preventistů z IZS, o vozy policie i zdravotnické služby. Zvláštní pozornost dětí si vysloužil vystavený sněžný skútr dobrovolných záchranářů z Tesáku, který slouží pro záchranu zraněných turistů a lyžařů v kopcích kolem Hostýna. Ten byl doslova obsypán dětmi, které čekaly i dlouhou dobu na posazení za jeho řídítka.

Tento den s IZS se velmi vydařil a jistě nejen záchranáři na něj budou v dobrém vzpomínat. Všem účastníkům děkujeme za ukázky i vystavenou techniku.


účastníci dne IZS v Bystřici pod Hostýnem:

HZS Zlínského kraje, stanice Bystřice pod Hostýnem
Zdravotnická záchranná služba, středisko Bystřice pod Hostýnem
Policie ČR, obvodní oddělení Bystřice pod Hostýnem
Městská policie Bystřice pod Hostýnem
Rescue team Hostýnské vrhy - dobrovolní záchranáři
Psychosociální intervenční tým - dobrovolní pomocníci
Auto 3000 - nonstop asistenční služby motoristům

za podporu děkujeme:

městu Bystřice pod Hostýnem
HZS Zlínského kraje
HZS Zlínského kraje, Územní odbor Kroměříž
ZZS Zlínského kraje
ZZS Zlínského kraje, Oblast Kroměříž
Policie ČR, Okresní ředitelství Kroměříž

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail