hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.10.2006

 aktuality


Požár střechy a izolace výrobní haly v Lačnově
nedbalost při sváření znovu způsobila požár

Dne 18.10.2006 ve 21:08 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy zemědělské budovy v Lačnově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jednou cisternou, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s cisternou a automobilovým žebřem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Lačnova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jedné z budov bývalého družstva došlo k požáru pod střechou.

Před příjezdem hasičů se zaměstnanci firmy úspěšně podíleli na sražení plamenů pomocí šesti ručních hasicích přístrojů a výrazně tak zamezili dalšímu šíření požáru. Hasiči postupně rozvinuli vodní vedení a požár pod střechou dohasili. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Po uhašení plamenů museli hasiči postupně střechu rozebrat a dohasit skrytá ohniska požáru.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru předběžně ohledáno a v dalším šetření pokračoval vyšetřovatel až druhý den dopoledne. Požár vznikl v prostoru dřevovýroby, kde došlo k požáru pod střechou. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost pracovníků soukromé firmy, kteří v rámci rekonstrukcí instalovali železné kryty vzduchotechniky. Místo pokynu konstrukci přišroubovat se ale dělníci rozhodli pro rychlejší řešení, a tím bylo konstrukci svařit k nosným sloupům haly.

Svářečské práce byly ukončeny kolem poledne a nahřáté železné sloupy způsobily pomalý vznik požáru prachu u střechy a na tepelné izolaci. Požár se postupně rozšířil a poškodil část střechy. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 80.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty haly a střechy za 400 tis. Kč. Nedbalostní jednání jednoho dělníka bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail