hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

19.10.2006

 aktuality


Cvičení hasičů při úniku nebezpečné a hořlavé látky v Napajedlích
hasiči zdolávali chemickou havárii v podniku na výrobu plastů

Dne 19.10.2006 v 09:30 hod. bylo vyhlášeno taktické cvičení hasičů na likvidaci hořlavé kapaliny v Napajedlích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů podniku Fatra a.s. Napajedla s jednou cisternou, technickým vozidlem a speciálním protichemickým autem. V areálu podniku došlo k poškození ventilu na železničním vagonu při přečerpávání hořlavých látek z přepravních kontejnerů.

Podnikoví hasiči dorazili na místo zásahu prakticky do jedné minuty od výjezdu a okamžitě šli na průzkum. Velitel zásahu zjistil masivní únik hořlavých a nebezpečných kapalných látek. Při stáčení změkčovadla ze železniční vlečky došlo v důsledku náhlého pohybu železniční soupravy k přetržení stáčecí hadice a k porušení stáčecího ventilu. Látka unikla do prostoru vlečky, přičemž obsah nádrží chemikálií byl asi 50 tun kapalin. Velitel si okamžitě vyžádal výjezd posilové jednotky profesionálních hasičů ze Zlína. Operační důstojník HZS Zlínského kraje vyslal speciální protichemický vůz a dvě družstva hasičů i s další cisternou.

Hasiči začali organizovat důležitá bezpečnostní opatření. Celý prostor vlečky byl uzavřen, včetně příjezdových tras. Oblast byla vyhrazena bezpečnostní páskou a silničními kužely. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli k vlečce, kde nasadili na poškozený ventil náhradní stáčecí rukáv a kapalná látka byla odváděna do záchytné jímky. Za pomoci dalších zaměstnanců podniku byla nařízena evakuace blízkého provozu stáčírny chemických látek.

Byl svolán krizový štáb podniku, který se zapojil do organizace pomocných prací a do ochrany životního prostředí. Zaměstnanci a hasiči podniku Fatra a.s. začali navážet tandemové pytle, které používají při povodních, a stavěli z nich ochrannou hráz. Ta byla postupně vybudována kolem celého prostoru vlečky a v místě rozlití látky do okolí. V prostoru ohrožení pracovali hasiči ve speciálních ochranných oblecích a v dýchacích přístrojích.

Po příjezdu hasičů ze Zlína bylo vybudováno pracoviště pro jímání nebezpečných látek. K místu havárie bylo přineseno speciální čerpadlo na kyseliny a louhy, kterým se podařilo odčerpávat uniklou látku. Hořlavina byla přečerpávána do náhradních kontejnerů přivezených zaměstnanci. Hasiči vybudovali také dekontaminační pracoviště pro očistu zasahujících hasičů a techniky. Na úklid zasažené plochy použili hasiči speciální sorbenty.

Cvičení bylo ukončeno po hodině zásahu. Celou dobu byl na místě tým odborníků hasičů i specialistů z podniku Fatra a.s. Získané poznatky budou sloužit k dalšímu výcviku hasičů a pro zdokonalování zvládání podobných chemických havárií.


Fatra, a.s. patří mezi největší zpracovatele plastů v České republice. Mezi hlavní suroviny, které se zde zpracovávají patří polyvinylchlorid, polyetylén a polypropylén. Dále jsou zde zpracovávány nejrůznější hořlavé kapaliny I. až IV. třídy nebezpečnosti (organická rozpouštědla, změkčovadla), jakož i látky nebezpečné pro životní prostředí (změkčovadla, stabilizátory).

DIBUTYLFTALÁT

Charakteristika - jedná se o bezbarvou a s vodou nemísitelnou kapalinu. Vzhledem k hodnotě bodu vzplanutí (cca 150 o C) se jedná o hořlavou kapalinu IV. třídy nebezpečnosti. Páry této látky jsou mnohem těžší než vzduch, reagují s oxidovadly.

Účinek - páry působí dráždění očí a dýchacích cest, funkční a organické změny v centrálním a periferním nervovém systému; kumulativní; styk s kapalinou vede k dráždění očí a kůže (možná kožní onemocnění); slabě senzibilizující;
Příznaky - slabost, bolesti hlavy, nevolnost, závrať.

První pomoc - při nadýchání – přerušit expozici, přenést postiženého na čerstvý vzduch. Převléknout, omýt, vypláchnout oči (vodou, příp. borovou vodou), vypláchnout ústa, eventuálně též dutinu nosní, vodou. Pohodlně uložit. V případě potřeby zavést umělé dýchání z plic do plic, případně inhalaci kyslíku.
Při zasažení očí – důkladně a rychle vyplachovat oči velkým množstvím vody nejméně 10 - 15 minut, rozevřít víčka a při výplachu pohybovat očima. Ihned předat odbornému lékaři.
Při zasažení kůže – důkladně omýt velkým množstvím vody, eventuálně mýdlem.

Chemický vzorec – C16H22O4

Požárně technické charakteristiky:

relativní molekulová hmotnost 278,3
bod tání /oC/ - 35
bod varu /oC/ 340
hustota /kg.m-3/ 1047
hustota par vztažená na vzduch 9,6
bod vzplanutí /oC/ 148 - 157
třída nebezpečnosti IV
teplota vznícení /oC/ 390 - 403
teplotní třída T2
třída požáru B
použité hasivo tříštěný proud vody, střední a těžká pěna

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail