hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

20.10.2006

 aktuality


Požár v sile podniku dřevovýroby v Nedakonicích
zaměstnanci rychlou reakcí zabránili velkým škodám

Dne 20.10.2006 v 11:47 hod. byli hasiči informováni o požáru v podniku dřevovýroby v Nedakonicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Nedakonic a Polešovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u jednoho podniku dřevovýroby došlo k požáru trávy u sila na piliny.

Požár zpozorovali sami zaměstnanci firmy, kteří ale nedokázali čelit rozšiřujícím se plamenům pod silem dřevní hmoty a na okolní hořící trávě. Proto ihned na místo zavolali hasiče, a do jejich příjezdu se jim podařilo alespoň odtáhnout zásobník na piliny.

Jedno družstvo hasičů uhasilo postupně požár v okolí sila a zabránilo jeho šíření do okolí i na sousední pozemky. Druhé družstvo hasičů přistavilo cisternu k vytaženému zásobníku pilin a požár byl také postupně uhašen. Hasiči překontrolovali celé silo a jeho jednotlivé technické části, včetně nasávacích zařízení z výroby. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl s největší pravděpodobností na převodovce s elektromotorem, která slouží k plnění a obsluze sila na dřevní hmotu. Další odborné zkoumání může odhalit skutečnou příčinu vzniku požáru v oblasti technické závady, úniku oleje nebo zahřátí jednotlivých mechanických dílů. Požár způsobil předběžně škodu do 20.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku sila za 450 tis. Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail