hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

20.10.2006

 aktuality


Celý týden se hasiči, policisté a strážníci z kraje klouzali
BESIP připravil školu smyku na plachtě

Celý týden od 16. do 20.10.2006 uspořádal oblastní BESIP pro Zlínský kraj školu smyku pro složky IZS Zlínského kraje.

Z materiálů ÚAMK a BESIP vyplývá, že každoročně na našich silnicích zemře jeden člověk každých 8 hodin. Nejvyšší procento z nich byli řidiči osobních automobilů a 90 % nehod způsobila chyba řidiče! Dopravní nehody se nevyhýbají ani řidičům profesionálům.

To byl i důvod zorganizovat školu smyku pro členy integrovaného záchranného systému Zlínského kraje. Do kurzu byli pozváni řidiči, kteří většinu pracovních povinností plní v osobních vozech. Šlo především o řidiče policie, ale také o řidiče hasičů. Na letiště v Kunovicích se jich během týdne sjelo z celého Zlínského kraje na tři stovky. Z celkového počtu kapacity kurzu obsadili profesionální hasiči HZS Zlínského kraje asi padesát míst.

Instruktoři kurzů bezpečné jízdy učí řidiče správně "poznat" auto k řízení v krizových situacích. Řidiči se učí správně reagovat na smyk, učí se techniky na jeho zvládnutí a seznamují se také se správnou technikou brzdění. Zajímavý byl také pohled do vlivů elektroniky na řízení moderních vozů s ABS a ESP.

Po dvou hodinách teorie v učebně mohli řidiči nastoupit ke svým vozům a na tříhodinové testovací jízdy. Speciální klouzací plachta byla polévána vodou podnikových hasičů LET Kunovice a zaručovala simulované podmínky jízdy na vodě nebo ledu.

Neustálý dohled instruktorů naváděl řidiče k různým technikám zvládání smyku a vyhýbání se překážkám na kluzkém povrchu. Řidiči se ve vozech střídali a několikrát vše zkoušeli až do plného zvládnutí úkolu.

O akci byl mimořádný zájem a za poskytnuté zkušenosti děkujeme.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail