hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

25.10.2006

 aktuality


Pomoc hasičů při záchraně muže pod převráceným traktorem v údolí Dinotice u Halenkova.
do těžko přístupného terénu se podařilo dojet jen jedním vozem hasičů

Dne 25.10.2006 v 17:29 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže v údolí Dinotice u Halenkova.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s rychlým zásahovým vozem Jeep a s cisternou, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Halenkova s další cisternou a technickým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v lesním údolí Dinotice se převrátil traktor a došlo ke zranění jednoho muže.

Přijíždějící vozidla hasičů a záchranné služby byla postupně odstavena na příjezdových cestách a přímo na místo nehody se lesním terénem dostal pouze hasičský vůz Jeep. Ostatní záchranáři museli ke zraněnému dojít pěšky asi 300 metrů.

Při otáčení starého traktoru zn. Zetor 25 v prudkém svahu, došlo k jeho převrácení a vypadnutí řidiče. Asi čtyřicetiletého muže přimáčkl traktor zadním kolem obličejem k zemi a zranil mu obě nohy. Zraněný muž byl při vědomí a komunikoval se záchranáři. Po celou dobu zásahu byl na místě i jeho syn.

Hasiči na zvednutí traktoru a vyproštění zraněného muže museli použít zvedací vaky Holmatro a hydraulické rozpínací tyče. Převrácený traktor byl zajištěn na naviják Jeepu a postupně zvedán. Sevření nohou pod kolem traktoru bylo postupně uvolněno a muž byl vytažen. Vyprošťovací práce trvaly asi patnáct minut.

Zraněného se ujali lékaři, poskytli mu odbornou pomoc. Hasiči pomohli s transportem muže do odstavené sanitky a ten byl následně odvezen do nemocnice. Jedna noha byla zraněna těžce a druhá lehce. Lehké zranění měl muž i na zádech, kam ho zasáhl blatník traktoru.


ilustrační foto

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail