hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

30.10.2006

 aktuality


Otevírání bytů patří u hasičů k velmi častým zásahům
kromě rychlých záchran životů se hasiči často setkávají i se smrtí

HZS Zlínského kraje je na tísňových linkách velmi často žádán o pomoc při otevírání bytů a jiných uzavřených prostor.

Prakticky není dne, kdy by profesionální hasiči nevyjížděli na takovou událost. Z pohledu záchranářů je to veřejností velmi žádaná služba, protože drtivou většinu případů tvoří situace zabouchnutých dveří, za nimiž jsou v ohrožení velmi malé děti nebo imobilní senioři. Tomu odpovídá i letošní statistika výjezdů hasičů v kraji, kdy do dnešního dne jsme zasahovali u 330 případů, o které nás požádali občané. V dalších více než sto případech jsme byty a domy otevírali na žádost policie nebo zdravotníků.

Včasným zásahem výjezdové jednotky hasičů se snažíme odvrátit hrozící nebezpečí, které nejčastěji způsobují dospělí lidé svou lehkomyslností a neopatrností. Ano, jsou to právě ty případy maminek, které si "jen odskočí" k sousedce, do sklepa nebo jdou vynést odpadky. Přitom nechají doma malé děti bez dozoru a zavřou za nimi dveře s bezpečnostním kováním. V jiných případech zase nechávají při krátkodobém opuštění bytu zapnuté elektrické spotřebiče, mezi nimiž dominují žehličky, sporáky, trouby, pračky apod. Jsou to ale i situace pomoci seniorům, kteří volají o pomoc a nejsou schopni sami bytové dveře otevřít. Další výraznou část tvoří žádosti policie o otevření bytu při podezření na úmrtí nebo spáchání trestného činu.

Včasným zavoláním na některou z tísňových linek se hasičům a záchranářům daří nejen uchránit hodnoty majetku před požáry, úniky plynu nebo vody, ale také se daří zachránit řadu dětí před zraněním a mnoho seniorů před předčasnou smrtí.

Hasiči do bytů a domů pronikají nejrůznějšími způsoby. Ne vždy je nutné do obydlí vstupovat destruktivním způsobem např. po násilném rozbití dveří a oken, ale často se využívají technické prostředky pro nenásilné překonání zámků, využívají se otevřená okna, přístupné balkony nebo nám pomáhá výšková i lanová technika hasičů. V případě nebezpečí z prodlení však hasiči nemohou váhat a dochází k záchraně života nebo ochrany zdraví uvězněných osob i za cenu poškození vstupů.

Podíl případů, kdy se hasiči setkávají se smrtí, je u těchto výjezdů výrazný. Takové události jsou i pro hasiče emočně náročné, protože vždy vyjíždí s nadějí na záchranu života. Jejich prvotní očekávání záchrany života však mnohdy končí na místě jen konstatováním smrti.

Posledním případem byl i výjezd hasičů dne 30.10.2006 v 10:35 hod. ze stanice v Kroměříži. Hasiči byli požádáni policií o pomoc při otevření bytu, při kterém bylo právě podezření na úmrtí. Jednotka přijela na jednu z místních ubytoven do pár minut. Hasiči s lezeckým výcvikem využili volného bytu v šestém podlaží a přes balkony se dostali dovnitř bytu. V jedné z místností bylo nalezeno mrtvé tělo dvaačtyřicetiletého muže. Hasiči byt zpřístupnili policistům, kteří dál případ šetřili.

Při této události si velitel zásahu hasičů vyžádal na místo i výjezd psycholožky HZS Zlínského kraje, která poskytovala svou pomoc mamince zesnulého. Její přítomnost výrazně přispěla ke zvládnutí stresové situace maminky a s vyrovnáním se s tragickou událostí. Kromě odborné pomoci může psycholožka poskytovat i informace o právech a povinnostech rodiny v takových situacích. Nejen zasahující hasiči musí chránit případné stopy pro objasnění události, ale i rodina a blízcí musí v těchto těžkých chvílích strpět některá omezující opatření, mezi která patří např. zamezení vstupu na místo činu. Tím ale nejsou popřena práva rodiny na kontakt se zesnulým, který je umožněn hned, jakmile to situace dovolí.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail