hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

31.10.2006

 aktuality


Cvičení hasičů na základní praktické škole ve Zlíně
hasiči cvičili ve speciální škole pro děti s více vadami

Dne 31.10.2006 v 09:00 hod. bylo vyhlášeno taktické cvičení pro profesionální hasiče ve Zlíně.

Cílem cvičení bylo prověřit připravenost a akceschopnost jednotky profesionálních hasičů ve Zlíně, procvičit spolupráci se zaměstnanci školy, ale také vyzkoušet taktické postupy při zásahu hasičů. Prověřovala se také evakuace většího počtu osob a evakuační trasy kolem školy.

V jednom z kabinetů školy došlo k požáru elektroinstalace a událost byla nahlášena na tísňovou linku 112. Vlivem zakouření byla ohrožena jedna třída ve vyšším patře, která podcenila situaci a nestačila včas opustit budovu. Do příjezdu hasičů začali zaměstnanci s evakuací školy a do tří minut se jim podařilo dostat ven asi sto padesát dětí. Děti se shromáždily na vyhrazeném bezpečném místě před školou a sledovaly zásah hasičů.

Na místo přijela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem. Hasiči pronikli do školy v dýchacích přístrojích a začali s průzkumem budovy. Brzy nalezli místo požáru, které bylo lokalizováno a uhašeno. Dalším průzkumem ve vyšších patrech bylo nalezeno sedm dětí s učitelem v jedné ze tříd. Tři žáci byli vyvedeni po schodišti v evakuačních vyváděcích maskách a další opustili budovu přes okno a záchranný koš automobilového žebře.

Po celou dobu cvičení byla na místě i psycholožka HZS Zlínského kraje, která pomáhala s evakuací dětí a některým z nich poskytovala i svou odbornou pomoc. Cvičení sledoval velitel stanice, který získané poznatky použije pro další zdokonalování a školení. Součástí cvičení byla i prověrka průjezdnosti výškové techniky do zúžených prostor u školy. Po skončení cvičení hasiči dětem ukázali svou výstroj, výzbroj i výjezdová vozidla, což se setkalo s velkým ohlasem zvláště u malých žáčků.

V praxi se hasiči setkávají s dobrou organizací zaměstnanců škol při evakuacích dětí. To platí i pro případy velkých městských a sídlištních škol. V dnešní době jsou učitelé schopni evakuovat i stovky žáků řádově do několika minut. Problémy mohou nastat v případech speciálních škol, ve kterých jsou děti s různým handicapem a jejich evakuace může být organizačně náročnější. Proto je důležité cvičit na takových školských zařízeních a připravovat děti i zaměstnance škol na podobné situace.

postřehy ze zásahu:
Děti zachraňované pomocí evakuačního koše přiznaly, že i když to byla pro ně "hra", tak pociťovaly strach, který musely překonat. Pohled z okna a výstup na parapet třetího patra byl pro ně odvážný krok. Strach z výšky postupně překonávaly i cestou k zemi. V poslední skupině byl evakuován také třídní učitel, který se zachoval jako správný "kapitán", třídu opustil jako poslední a přitom nezapomněl zachránit i třídní knihu. Což ostatně přihlížející děti ocenily velkým potleskem.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail