hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

2.11.2006

 aktuality


Pomoc hasičů po úniku chemické látky do řeky Olšavy v Uherském Brodě
uniklý hypermangan znečistil na tři kilometry toku

Dne 2.11.2006 ve 13:09 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po úniku chemické látky do řeky v Uherském Brodě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem, která byla posílena další jednotkou profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se speciálním protichemickým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že z kanalizační výpusti došlo k úniku manganistanu draselného do řeky Olšavy.

Pracovníci soukromé firmy prováděli nedaleko řeky, v areálu jiných firem, sanaci půdy pomocí roztoku manganistanu draselného. Půdou se dostala chemická látka do kanalizace a k řece. Hasiči byli o úniku chemické látky informování asi s hodinovým zpožděním. To stačilo k zasažení vodní hladiny v délce 2 až 3 kilometry.

Hasiči našli u břehu kanalizační výpusť a začali okamžitě zachytávat unikající chemikálii. Ve vodě už byla látka rozpuštěna a barvila ji do červena. Velmi nízký stav vody a malý průtok přinesl také úhyn desítek ryb na úseku několika set metrů. V daných podmínkách měla látka pravděpodobně dráždivé účinky a mohla způsobit poleptání trávicího ústrojí živočichů.

Rýčem hasiči vykopali u kanalizace malou záchytnou jímku, vložili do ní bazén a postupně vytékající hypermangan odebírali. Látka byla slévána do připravených plastových nádob. Jen během prvních dvou hodin prací bylo hasiči zachycena na 250 litrů červené kapaliny. Do likvidačních prací se zapojili také zaměstnanci soukromé firmy odpovědné za únik chemikálie.

Únik postupně slábl a kolem 16. hodiny bylo místo havárie předáno firmě, která si sama zajistila další zachytávání kapaliny pod dohledem hlídky strážníků. O události jsme informovali odpovědné zástupce odboru životního prostředí města i zástupce Krajského úřadu Zlínského kraje.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail