hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

7.11.2006

 aktuality


Konec jedné legendy aneb když si záchranáři skutečně oddechnou
zbourání domu na ul. Smetanova ve Vsetíně řeší problém nejen nájemníkům

Když se veřejnost v polovině roku dozvěděla, že známý pavlačový dům ve Vsetíně se bude definitivně bourat, tak se zaradovali nejen obyvatelé města a pacienti blízké nemocnice, ale i hasiči, zdravotníci, policisté a strážníci.

Ať už budeme bývalý pavlačový dům z ulice Smetanova nazývat jakkoliv, a že těch nelichotivých přívlastků měl víc než dost, a zcela přehlédneme kdo v domě bydlel, protože záchranářům je jedno jestli to jsou bílí, černí, modří nebo zelení, tak zůstává to nejpodstatnější, a to je fakt, že ve Zlínském kraji neexistoval dům, kam by směřovalo tolik výjezdů k řešení problémů nájemníků a tolik planých výjezdů k nepravdivým a smyšleným událostem.

Své by o tom mohly dlouze povídat jednotlivé složky integrovaného záchranného systému, ale jen samotný přehled za profesionální hasiče nemůže nechat nikoho na pochybách, že tenhle "problém" nás hodně zatěžoval. Jen v letošním roce jsme do domu vyjížděli sedmkrát na požáry, technické zásahy a plané poplachy. Dalších několik zásahů jsme měli v okolí např. při hašení hořících popelnic a odpadu. V minulých letech to byly desítky výjezdů na známé série požárů ve sklepech, bytech i půdě. Počty technických zásahů a planých výjezdů se snad za ty roky ani nedají spočítat.

Mezi záchranáři už dlouho kolují legendy o planých výjezdech, kdy se během jedné noci vyjíždělo dvakrát nebo třikrát. Časem také zevšedněl trik nájemníků, kteří v jeden okamžik obvolávali všechna čísla tísňového volání a na každé nahlásili jiný typ události. Hasiči přijeli na hlášený požár, zdravotníci na zranění a policisté kvůli napadení. Na služebnách a stanicích začali záchranáři mezi sebou uzavírat sázky o počtu nočních výjezdů na "pavlačák".

Situace byla skutečně mnohdy neúnosná a několikrát jsme museli policii požádat o prošetření zneužívání linky tísňového volání. Vždy na nějaký čas se situace zklidnila, ale nikdy to netrvalo déle než pár týdnů. Problémy v domě se prohlubovaly, dům stárnul a výjezdů neubývalo. Operátorky tísňových linek byly vždy velmi pozorné při příjmu hlášení z pavlačového domu a správně provedeným výslechem dokázaly včas odhalit zlomyslná volání. Díky jejich profesním znalostem se podařilo zabránit desítkám dalších zbytečných výjezdů.

Profesionální záchranáři jsou tu od toho, aby nám pomáhali v nouzi. Toto základní a zákonné pravidlo musí být naplňováno a nemění se na něm nic ani v případě takového extrému, jakým pavlačový dům ve Vsetíně byl. Extrému proto, že v kraji máme mnoho daleko větších domů a s mnohonásobně více nájemníky, ale přitom jsme v nich nikdy nemuseli zasahovat. Pak to tedy opravdu není o domech, ale o lidech, kteří v něm žijí.

Hasiči jsou taky jenom lidé a svou práci se snaží dělat profesionálně. Co jim však asi probíhalo hlavou, když za noc přišel třetí signál k výjezdu na požár v pavlačovém domě a potřetí to byl výjezd planý? To by se snad ani nedalo publikovat. Nakonec přece nejde ani tak o to, co si myslíme, ale o to, že takové výjezdy oslabovaly akceschopnost celé stanice a oslabovaly šance pro ostatní, kteří naši pomoc skutečně potřebovali.

Legenda pavlačového domu končí, a tím končí i celá řada problémů a výjezdů. Všichni v to věříme.


z desítek výjezdů určitě nezapomeneme na ten poslední...



 
29.8.2006 aktualizováno o možné příčiny a nové fotografie
Rozsáhlý požár střechy pavlačového domu ve Vsetíně
V úterý večer vypukl další ze série požárů ve známém pavlačovém domě ve Vsetíně, který tentokrát zničil část střechy a evakuováno bylo na 300 osob, včetně dětí

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail