hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.11.2006

 aktuality


Rozsáhlý požár rodinného domu v obci Lopeník
zranění majitele a obětavá pomoc mladého souseda
případ měl tragickou dohru v nemocnici

Dne 9.11.2006 v 17:00 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Lopeník na Uherskohradišťsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Březová, Strání a Starý Hrozenkov.

Hlášení přišlo z TCTV 112 Pardubice, protože tísňové linky ve Zlíně byly zahlceny desítkami volání k požáru lesa u Vsetína. Operační důstojníci přijali datovou větu a bleskově se rozběhl výjezd jednotek.

Už samotný příjezd na místo požáru byl velmi komplikovaný. Hořící rodinný dům byl na samotě u lesa a v nepřehledném terénu Bílých Karpat nebylo z počátku jasné, která cesta k němu vede. Na promáčených a bahnitých cestách zapadla jedna z cisteren dobrovolných hasičů a další vozy musely hledat jinou trasu.

První hasiči tak dorazili na místo požáru až čtyřicet minut od výjezdu. K hořícímu domu přišli pěšky, protože auta nemohla zdolat kluzké cesty a promáčené louky. Hašení pomocí jednoduchých prostředků nebylo účinné a celý dům už byl v plamenech. Po dalších deseti minutách se podařilo natáhnout jeden proud vody, který dokázal jen požár lokalizovat od okolního lesa a blízkých hromad sena, slámy a dřeva.

Postupně k domu přijely další dvě cisterny, jejichž zásoby vody použili hasiči na částečné uhašení požáru v obytných a hospodářských částech stavení. Problém byl i s dodávkou vody, která byla zajištěna až příjezdem samostatné vodní cisterny za traktorem. Velitel zásahu tak nakonec musel rozhodnout ponechat dům vyhořet a zbylou vodu použít k tomu, aby hasiči zabránili rozšíření požáru do okolí.


Jako jedni z prvních zpozorovali požár sousedé, kteří bydlí asi čtyři sta metrů od místa požáru. Jejich pětadvacetiletý syn ihned běžel na samotu k domu. Viděl, jak se z domu valí hustý kouř a snažil se dostat dovnitř. Blízko dveří spatřil devětašedesátiletého majitele v šoku, kterého popadl a vyvedl ven. Sám se snažil při zemi a pod kouřem dostat do jedné z místností a požár uhasit kbelíkem vody. To se mu však nepodařilo a rozšiřující se požár ho vyhnal ven. Zplodinami nadýchaný a šokem zasažený majitel se snažil opakovaně vrhat do hořícího domu, ale mladý soused mu v tom zabránil.

Na místo byla povolána psycholožka HZS Zlínského kraje, která si seniora převzala do své péče a poskytla mu odbornou pomoc. Později ho předala lékaři zdravotnické záchranné služby, který ho ošetřil a následně odvezl do nemocnice k vyšetření a hospitalizaci. Starosta obce začal hned řešit otázku náhradního ubytování v obecním domě pro sociálně slabé.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru jen předběžně ohledáno. V dalším šetření se bude pokračovat v denní dobu. Požár zničil celý rodinný dům i jeho hospodářskou část. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena do 100 tis. Kč. 

aktualizováno

Podle získaných informací zraněný majitel domu zemřel v nemocnici ve Zlíně na očním oddělení, kam byl převezen s lehkým popálením očních víček. Příčinu úmrtí určí nařízená pitva.

Dne 10.11.2006 si vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště znovu důkladně prohlédl místo požáru. Po ohledání konstatoval, že příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností nedbalost majitele při kouření nebo při topení v kamnech.


foto z dopoledního ohledání a vyšetřování

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail