hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

11.11.2006

 aktuality


Psychosociální intervenční tým dobrovolníků se v našem kraji rozšiřuje o další terénní pracovníky
další dobrovolníci se školí pro pomoc obětem tragédií v oblasti psychosociální pomoci

Ve dnech 10. a 11.11.2006 se v Uherském Hradišti uskutečnilo už letošní páté setkání dobrovolníků, kteří se chtějí zapojit do činnosti psychosociálního intervenčního týmu v kraji. Při tomto setkání si dobrovolníci vyzkoušeli modelové situace zaměřené na problematiku dopravních nehod. V takovém tématu se např. dobrovolníci učí jak správně provázet postižené osoby tíživou událostí, jak podpořit blízké a účastníky nehod, jak reagovat na agresivitu, zoufalství nebo jiné emoce provázející podobné situace. Jak správně sdělovat rodinám a příbuzným smrt jejich blízkých, jak jim poskytnou podporu a pomoc při vyřizování následných administrativních úkonů apod. Cílem je správně zjistit potřeby zasažených osob a umět na ně správně reagovat. Zároveň si také vyslechli přednášku o zapojení do integrovaného záchranného systému nebo jak správně a účinně pracovat s médii na místě neštěstí.


Téměř tři roky působí ve Zlínském kraji psychosociální intervenční tým (PIT), což jsou dobrovolníci, kteří nabízí svou pomoc obětem neštěstí i integrovanému záchrannému systému.

Psychosociální pomoc je základní složkou pomoci v neštěstí. Mimořádné události, které výrazně zasáhnou do života člověka, nemusí  být jen hromadné katastrofy a živelní pohromy postihující velký počet obyvatel regionu, ale v široké míře i osobní neštěstí jednotlivců.

Pomoc občanům v nouzi netkví pouze v bezprostřední záchraně života, zdraví a majetku, v pomoci materiální a humanitární, ale i v pomoci psychologické a sociální. Proto byli ve spolupráci s nadací ADRA, Hasičským záchranným sborem ČR a Českou asociací pracovníků linek důvěry vyškoleni dobrovolníci v poskytování psychosociální pomoci v krizových situacích.

PIT je uskupením dobrovolníků různých profesí vyškolených v poskytování krizové intervenční péče a připravených nabídnout svým spoluobčanům pomoc, lidskou účast, koordinovat zdroje sociální opory v jejich blízkém okolí, předávat důležité kontakty i informace v jejich tíživé situaci.

Dobrovolníci prochází sérií dvoudenních vzdělávacích kurzů, ve kterých si osvojují pomoc občanům v nouzi. Výuka je vedena interaktivní a zážitkovou formou, která je nejvíce přiblíží skutečným prožitkům obětí za různých situací. Jednotlivá setkání jsou věnována různým druhům událostí, jako např. dopravní nehoda, požár, povodeň, smrt blízké osoby apod. Součástí školení je i kurz přežití, kurz první předlékařské pomoci a další dovednosti potřebné pro práci v terénu.

Hlavním cílem je vybudovat pevný a fungující tým, ve kterém dobrovolně pracují lidé z různých profesí a z různých věkových skupin. Metodickým vedoucím, a zároveň kontaktní osobou k IZS, je psycholožka HZS Zlínského kraje Mgr. Soňa Pančochová. Koordinátorem PIT týmu pro Zlínský kraje je pan Milan Šiška. Po zvládnutí všech kurzů bude mít PIT tým Zlínského kraje už dvanáct členů.

Ve Zlínském kraji zasahoval PIT při několika mimořádných událostech a lidských neštěstích. Některé ze zásahů a pomocí jsou uvedeny na samostatné straně PIT Zlínského kraje - zde.

Pomoc psychosociálního intervenčního týmu obětem krizových událostí má čtyři hlavní cíle:

Zvládání sebe a života podpora, či obnovení pocitu vlády nad sebou a situací, například prostřednictvím podávání informací, péče o tělesný komfort (poskytnutí tekutin, tepla, klidu atd.), práce s emocemi apod. Pomoc obětem při posilování jejich vlastních kompetencí ve zvládání situace, pomoc při prosazování jejich práv a zájmů
Zpracování traumatizujícího zážitku krizová intervence, krizové poradenství, podpora truchlení, práce s posttraumatickými příznaky, koordinace navazujících služeb
Začlenění se mobilizování sociální opory z okolí postižených (rodina, přátelé, sousedé, místní duchovní, lékaři, představitelé obce apod.), podporování svépomoci a kontaktů s přirozeným prostředím, vytváření příležitostí pro setkávání za účelem vzpomínání, uctění památky apod.
Otevření se budoucnosti obnova chuti do nových životních projektů, podpora
individuálního plánování, rozhodování, aktivizace

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail