hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

13.11.2006

 aktuality


Hasiči nakoupili nové suché pracovní obleky do vody
po mnoha letech kvalitní záchranářské vybavení

Profesionální hasiči HZS Zlínského kraje zkouší v těchto dnech zcela nové suché potápěčské obleky zn. Ursuit. Na přehradě u Fryštáku hasiči prověřují funkčnost obleku, osvojují si oblékání, pohyb ve vodě i jednoduché techniky záchrany osob.

Nové suché trilaminátové obleky tak nahrazují staré mokré neoprénové obleky, které už dosloužily a neposkytovaly dostatečný pracovní a tepelný komfort. S výměnou materiálu se změnily i technické podmínky pro obsluhu obleku, pohyb, práci a hlavně rozsah využitelnosti. Nové obleky je možné používat celoročně, včetně těch nejextrémnějších zimních podmínek. Každoročně zasahují profesionální hasiči v našem kraji u desítek událostí ve vodě. Nejedná se jen o záchrany osob, plavců, vodáků, ale i zásahy spojené s vytahováním aut a různých předmětů, technické zásahy při ohrožení vodních zdrojů, natahování norných stěn, ale i zásahy spojené s problematikou povodní a dalších přírodních katastrof.

Oblek patří mezi nejlepší výrobky ve své kategorii a je velmi uznávaný mezi profesionálními potápěči a záchranáři. Materiál obleku velmi rychle osychá, je velmi odolný proti olejům i proti ultrafialovému záření a ozonu.

Zkušený potápěč a zlínský hasič Martin Marek (CMAS P***) k novým oblekům říká: "Ursuit Heavy Light Rescue je špičkový výrobek, který nám profesionálům usnadní zásahy především v zimním období a v chladných vodách našeho kraje. Mezi jeho nesporné kvality patří perfektní materiál, neomezený pohyb ve skvělém střihu i řada bezpečnostních prvků a doplňků, které na jiných oblecích chybí. V neposlední řadě také oblek chrání zdraví záchranářů, kteří pracují ve větším pohodlí a hlavně v suchu."

Nové obleky jsou přímo určeny pro záchranáře, a tomu také odpovídá výbava. Oblek je opatřen řadou reflexních prvků, které zvýrazňují záchranáře a usnadňují orientaci pro kolegy, ale i pro zachraňované osoby. Oblek je vyroben v červené záchranářské barvě a konstrukce střihu umožňuje jeho použití pro osoby s různou výškou. Jeho využitelnost je tak rozšířena na všechny vodní záchranáře a odpadá problém s individuálním pořizováním výbavy.

Nové obleky míří v párech na stanice Zlín, Kroměříž, Uherské Hradiště a Valašské Meziříčí, kde jsou nejčastější zákroky spojené s prací na a ve vodě. HZS Zlínského kraje zakoupilo pro profesionální hasiče celkem osm nových suchých obleků Ursuit Heavy Light Rescue v celkových nákladech bezmála 250.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail