hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.11.2006

 aktuality


Hasiči zachránili mladého muže při požáru potravin ve Zlíně
rychlé zavolání sousedů na tísňovou linku zabránilo tragédii

Dne 26.11.2006 ve 12:47 byli hasiči informováni o požáru v bytě na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z přízemních bytů došlo k požáru potravin.

Valící se kouř ze dveří bytu zpozorovali sousedé, kteří se nejdříve snažili upozornit nájemníka zvoněním a boucháním. Nebylo to nic platné, a tak sousedé nakonec přivolali na pomoc hasiče.

Hasiči se v dýchacích přístrojích dostali do bytu po nastavovacím žebříku a oknem. Uvnitř byl zjištěn požár klobásy na plotně, ale hlavně byl při průzkumu zadýmeného bytu nalezen pětadvacetiletý mladý muž. Nájemník spal v obývacím pokoji, který byl celý zahalen nebezpečným kouřem. Muž byl vzbuzen, ale těžce komunikoval a v prvních minutách nebyl schopen ani pohybu.

Hasiči museli muže dostat rychle z bytu ven, ale ve vchodových dveřích byl zalomený klíček, a tak použili k evakuaci okno a žebřík. Na čerstvém vzduchu postupně přicházel muž k vědomí, ale velitel zásahu přesto přivolal na pomoc zdravotnickou záchrannou službu. Její lékař muže preventivně prohlédl a nakonec ponechal doma. Mladík přiznal požití alkoholických nápojů, které měly za následek jeho únavu i spánek.

Hasiči celý byt odvětrali a postupně se vrátili zpět na základnu. Sami záchranáři přiznávali, že pokud by pomoc nepřišla rychle, tak by pravděpodobně mladík za svou nerozvážnost zaplatil životem. Podobné případy nejsou v kraji ojedinělé a pravidelně o nich píšeme i v našem zpravodajství. Každoročně jsou při podobných "malých" požárech potravin lidé zraněni nebo usmrceni.

některé vybrané události ze Zlínského kraje



 
14.10.2006
Požár kuchyně rodinného domu v Zubří
V sobotu odpoledne došlo při vaření v kuchyni rodinného domu v obci Zubří na Vsetínsku k požáru, který poškodil kuchyňskou linku i vybavení a způsobil škodu za 100 tis. Kč



 
hasiči varují před nedbalostí a lehkovážností - aktualizováno

Požáry potravin v domácnosti jsou velmi časté
V posledních týdnech vyjížděli hasiči v celém Zlínském kraji k celé řadě hlášených případů požárů potravin v bytech a domech, které vznikají nedbalostí a lehkovážností

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail